Comisia Europeană prezintă, miercuri, planurile referitoare la așa-numitul „pașaport verde digital”

Comisia Europeană prezintă, miercuri, planurile referitoare la așa-numitul „pașaport verde digital”
Foto: pixabay.com

Comisia Europeană ar urma să prezinte, miercuri, o propunere referitoare la certificatul de vaccinare care să fie folosit pe teritoriul UE, în încercarea de a stimula industria turistică de pe continent, grav afectată de restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, informează Euronews.

Comisia Europeană urmează să publice detaliile legate de ”pașaportul verde” de călătorie

Așa-numitul „pașaport verde digital” ar urma să fie conceput astfel încât să le permită cetățenilor blocului comunitar că călătorească din nou, în siguranță, în UE, mai ales în condițiile apropierii noului sezon estival.

Potrivit Euronews, documentul ar urma să arate dacă o persoană a fost vaccinată cu un ser aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), ceea ce ar fi o lovitură pentru europenii care au fost vaccinați deja cu serurile dezvoltate de Rusia și China și care nu au primit încă undă verde din partea EMA. Pe lista actualăa vaccinurilor aprobate de EMA se afla Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson andJohnson. Pe de altă parte,mii de cetățeni europeni din Ungaria, Cehia sau Slovacia au fost vaccinați deja cu serul chinezesc Sinopharm sau cucel rusesc Sputnik V.

Pașaportul ar urma să includă și informații despre rezultatele negative primite la testele COVID-19, precum și cu privire la vindecarea după o infecție cu coronavirus.

Ce spun reprezentanții sectorului turistic despre „pașaportul verde”

David Reculez, directorul agenţiei belgiene de turism Eagle Travel, spune că apariția acestui certificat ar putea reprezenta un punct de cotitură pentru sectorul turistic.

”Pentru noi, agenţiile de turism, acest certificat este o speranţă. Pentru că el va ajuta oamenii să călătorească din nou. De anul trecut, din martie 2020, activitatea turistică este foarte slabă. (…) Vedem că mulţi oameni vor să călătorească, dar vor să o facă totodată în mod sigur, fără să respecte reguli prea dure de carantină, spre exemplu”, a declarat Reculez pentru Euronews.

Datele Eurostat arată că, față de 2019, în 2020 numărul de nopţi în unităţi de cazare turistice a scăzut cu 52% în Uniunea Europeană.

Pentru state precum Grecia, Malta sau Cipru, ale căror economii se bazează în mare măsură pe sectorul turistic, scăderea depăşeşte 70%. Pe de altă parte, țări ca Olanda sau Danemarca au raportat scăderi de sub 35%.

Turismul reprezintă 10% din PIB-ul Uniunii Europene. 30 de milioane de oameni lucrează în acest sector la nivelul blocului comunitar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`