Comisia Europeană a prezentat, miercuri, propunerea de pașaport de vaccinare. Documentul se va numi ”adeverință electronică verde” și va avea ca scop facilitarea liberei circulații, ”în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Această adeverință va conține trei informații importante: va fi o dovadă că posesorul său a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, că a fost testat negativ pentru COVID-19 sau că s-a vindecat de infecția provocată de SARS-CoV-2.
”Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea”, se arată în comunicatul citat.
”Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor”, se mai menționează în comunicatul Comisiei Europene.
Pentru a exista un control la nivel european al tuturor acestor documente, Comisia Europeană va crea un portal ”și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor”.
Pe de altă parte, fiecare stat membru al UE va putea decide dacă elimină anumite restricții de călătorie, însă aceste reguli vor trebui să se aplice și în cazul deținătorilor de adeverință verde.
„Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri”, a transmis vera Jourova, vicepereședinta Comisiei Europene pentru transparență și valori.
La rândul său, comisarul pentru justiție, DidierReynders, a subliniat că introducerea acestei adeverințe ”nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație”, iar persoanele care nu dețin un astfel de document ”nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări”.
Reprezentanții Comisiei Europene mai precizează că sistemul adeverințe electronice verzi este o măsură temporară, care va fi suspendată atunci când Organizația Mondială a Sănătății va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.
Intenția este ca acest sistem să fie gata înainte de începutul verii, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, propunerea trebuie să fie ratificată cât mai curând de Parlamentul European și de Consiliu.