China e gata de o investigație internațională independentă cu privire la originea coronavirusului

China e gata de o investigație internațională independentă cu privire la originea coronavirusului
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Xu Congjun

China este deschisă unei investigații internaționale independente, care să determine originile coronavirusului, susține ambasadorul chinez la Berlin, vineri, într-o revistă germană, pe fondul acuzațiilor SUA că SARS-CoV-2 ar fi apărut dintr-un laborator, relatează Reuters.

China e gata de o investigație internațională independentă

China susține că întrebările ridicate de SUA și Australia cu privire la cum a gestionat pandemia de coronavirus nu au niciun temei, afirmând totodată că a fost deschisă și transparentă, în ciuda unui scepticism tot mai mare manifestat față de acuratețea bilanțului oficial.

„Suntem deschiși unei investigații internaționale. Sprijinim schimbul de informații între oameni de știință”, a spus Wu Ken, într-un interviu pentru revista Der Spiegel.

„Dar respingem orice tentativă de a scoate China țap ispășitor fără dovezi, de a o face vinovată pentru ca abia apoi să încerci să cauzi dovezi printr-o așa-zisă investigație internațională”, a adăugat ambasadorul.

Vestea vine în contextul în care Australia a cerut o investigație internațională cu privire la originile și răspândirea virusului, ce era raportat în premieră în orașul chinez Wuhan, la finalul anului trecut.

SUA, poziție tranșantă referitoare la originea coronavirusului

Președintele Donald Trump și Mike Pompeo, șeful diplomației americane, susțin că există dovezi potrivit cărora coronavirusul provine dintr-un laborator de la Wuhan – fără să precizeze, totuși, care sunt acestea. Totuși, acuzația lor este pusă la îndoială de un raport al comunității de informații din Germania.

Aproape 4 milioane de cazuri de COVID-19 fuseseră confirmate în toată lumea, iar numărul deceselor depășise 270.000, potrivit datelor de vineri dimineață. Mai bine de 1,34 milioane de oameni s-au vindecat după ce au fost diagnosticați cu infecție cu coronavirus. În aceste condiții, autoritățile din 212 țări și teritorii mai au sub monitorizare un total de 2,3 milioane de cazuri.

Într-un răspuns la eforturile australiene privind demararea unei anchete internaționale, Franța și Marea Britanie au explicat că principala lor grijă este lupta cu virusul, nu stabilirea de vinovați.

Totuși, Donald Trump nu numai că a criticat virulent China, dar a anunțat și că SUA suspendă contribuția către Organizația Mondială a Sănătății, pe care a acuzat-o, printre altele, că promovează dezinformarea venită de la Beijing. Trebuie precizat că America era cel mai mare donator al organismului. Poziția Casei Albe a stârnit reacții diverse, de la aprecieri și până la opoziție, cu unii politicieni susținând că acum este momentul ca finanțarea către OMS să fie mărită, nu tăiată, într-o încercare de a amplifica eforturile pentru găsirea unui vaccin.

Mathias Dopfner, directorul executiv al Axel Springer, cel mai mare și influent grup media din UE, a explicat că odată cu sfârșitul pandemiei Europa va trebui să aleagă în ce tabără e, cu SUA sau cu China.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`