China dă vina pe Italia pentru izbucnirea pandemiei de coronavirus și pretinde că fix un studiu al italienilor demonstrează acest lucru

China dă vina pe Italia pentru izbucnirea pandemiei de coronavirus și pretinde că fix un studiu al italienilor demonstrează acest lucru
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

China acuză Italia pentru declanșarea pandemiei de coronavirus și susține că fix un studiu al italienilor demonstrează acest lucru. Numai că, în trecut, Beijingul a dat vina pe Spania pentru criza sanitară, insistând și atunci că responsabilitatea sa pentru această situație este nulă, amintește The Sun.

Studiu realizat în Italia: Coronavirusul s-a răspândit în țară mai devreme decât se crede / Reacția Chinei

Acuzația la adresa Romei vine după ce italienii au venit cu un studiu ce sugera că SARS-CoV-2 s-a răspândit în afara Chinei mai devreme decât se crede.

Primul caz de coronavirus a fost raportat în Wuhan, China, la începutul lunii decembrie 2019, dar Institutul Oncologic Italian a găsit anticorpi în sângele prelevat de la pacienți italieni sănătoși, în octombrie anul trecut, în timpul unui studiu de screening pentru cancerul pulmonar.

Studiul italienilor a fost amplu tratat în presa de stat chineză, care a pretins că acesta demonstrează că, de fapt, China nu e vinovată pentru izbucnirea pandemiei.

„Asta demonstrează încă o dată că stabilirea sursei virusului e o chestiune științifică dificilă”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Insistând că viitoarele analize „ar trebui lăsate în seama specialiștilor”, Zhao a sugerat că sursa pandemiei ar putea „implica mai multe state”.

Totuși, un expert italian implicat în elaborarea studiului a declarat, pentru The Times, că documentul în niciun caz nu elimină China ca sursă a COVID-19.

„Noi știm că China a întârziat în anunțarea focarului. Deci nu putem spune când anume a izbucnit acolo, iar China are legături comerciale extrem de puternice cu nordul Italiei”, a declarat Giovanni Apolone, de la Institutul Oncologic din Milano.

Nu e nici pe departe primul studiu care susține că SARS-CoV-2 a circulat mai devreme decât se credea. Astfel de studii au mai apărut și în alte state, precum Spania, Franța și Suedia.

În Italia, primul caz de coronavirus a fost identificat pe 21 februarie, într-un mic oraș din apropiere de Milano. Totuși, ultimele descoperiri ale cercetătorilor – atât de bine primite în China – arată că 11,6% din cei 959 de voluntari sănătoși care au participat, în perioada septembrie 2019 – martie 2020, la programul de screening pentru cancerul pulmonar, prezentau deja semne că se infectaseră cu SARS-CoV-2. Mare mare din ei, înainte de luna februarie.

Un alt test pentru anticorpi organizat de Universitatea din Siena pentru același studiu a arătat că, în șase dintre cazuri, anticorpii au reușit să elimine virusul. Patru dintre ele datau din octombrie 2019, ceea ce înseamnă că pacienții în cauză se infectaseră încă din septembrie.

Totuși, sunt specialiști care susțin că dovezile nu sunt suficiente și că e nevoie de cercetări suplimentare. Unii spun că e posibil ca anticorpii să se fi declanșat în urma altor boli.

China neagă categoric că e de vină pentru pandemia de COVID-19

În luna mai, Liu Xiaoming, ambasadorul Chinei în Marea Britanie, a susținut că țara sa este „o victimă” a pandemiei de coronavirus, dar și a unei campanii de dezinformare. El a negat categoric că aceasta ar avea vreo vină.

„Nu poți să faci campania asta de stigmatizare, dezinformare și defăimare la adresa Chinei, așa cum fac unii politicieni americani. Nu e bine să spui că virusul a pornit din China, e vorba de știință”, a declarat Liu Xiaoming, la acea vreme.

Raport UE: China încearcă să dea vina pe alte state pentru izbcnirea pandemiei de coronavirus

În iulie, China dădea vina pe Spania. Se întâmpla chiar în perioada în care a scăpat în presă un raport al Uniunii Europene ce acuza China că pompează știri false în online pentru a da vina pe altcineva pentru izbucnirea pandemiei.

Bruxellesul nota atunci că surse „oficiale și susținute de statul” chinez erau în spatele „narațiunilor conspiraționiste” menite să scape Beijingul de responsabilitate.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că virusul nu era cunoscut înainte ca primul caz să fie raportat în Wuhan, China. Dar a precizat, totuși, că nu poate fi exclusă posibilitatea ca virsului să fi „circulat în liniște peste tot” și înainte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari
18:41 - Doi români stabiliți în Italia au fost șocați de prețurile dintr-un supermarket de la noi: „E scump în România, ce să facem, ne descurcăm cum putem”