Ministerul de externe din China a acuzat SUA că răspândesc „conspirații și minciuni” despre coronavirus. Wang Yi a afirmat, duminică, că Washingtonul a fost infectat de un „virus politic”, care îi constrânge pe anumiți politicieni să atace în mod repetat Beijingul, potrivit BBC.
Într-o conferință de presă anuală susținută în marja sesiunii parlamentare din China, șeful diplomației chineze a îndemnat partea americană „să nu mai irosească timpul și să nu mai irosească vieți prețioase” în răspunsul la criza COVID-19. El susține că „anumite forțe politice din SUA iau ostatice relațiile dintre SUA și China”.
Totodată, Wang a reiterat că autoritățile din China au acționat responsabil în lupta cu pandemia de coronavirus. Reamintim că primele cazuri confirmate de COVID-19 din lume au fost la Wuhan, China, în decembrie 2019.
„Pe lângă devastarea cauzată de noul coronavirus, mai există și un virus politic care se răspândește în SUA. Acest virus politic este folosirea oricărei oportunități pentru atacarea și pătarea Chinei. Anumiți politicieni neglijează complet elemente de bază și au fabricat prea multe minciuni, atacând China, și au orchestrat prea multe conspirații”, a declarat demnitarul de la Beijing.
El a făcut apel la cooperare între SUA și China, în lupta cu pandemia de COVID-19.
„Atât noi, cât și ei purtăm o responsabilitate majoră pentru pacea globală și dezvoltare. China și Statele Unite au de câștigat din cooperare, și de pierdut din confruntare”, susține Wang Yi.
Vestea vine în contextul în care, în ultimele săptămânii, SUA și China au fost protagonistele unor schimburi acide de replici. Dacă administrația Trump susține că există „dovezi clare” că noul coronavirus a apărut într-un laborator de la Wuhan, amenințând cu retragerea din OMS, organizație despre care spune că a ajuns „marioneta Chinei”, Beijingul neagă vehement orice fel de acuzație și spune că este pregătită pentru o investigație internațională independentă.
Cele două puteri globale treceau deja printr-o degradare a relațiilor, cu tensiuni pe zona comercială și respectarea drepturilor omului deopotrivă, dar lucrurile au devenit tot mai încrâncenate pe fondul pandemiei.
Wang Yi a catalogat speculațiile potrivit cărora statele americane ar putea demara o acțiune în instanță împotriva Chinei drept „visuri cu ochii deschiși” și a subliniat că orice precedent de acest gen lipsește cu desăvârșire.
Nu în ultimul rând, demnitarul chinez a ținut să apere OMS și pe directorul său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care se află în vizorul criticilor venite de la Casa Albă.