Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea de îndadă a liderului opoziției ruse,Aleksei Navalnii, argumentând riscuri pentru viața sa, potrivit unuicomunicat de presăemis de instituție.
Comunicatul anunță că instanța europeană a decis marți să solicite Rusiei “să elibereze reclamantul”. Această măsură se aplică ”cu efect imediat”. Comunicatul precizează că decizia instanței a fost luată ținând cont de fatul căguvernul rus nu a putut oferi suficiente garanții că viața sau sănătatea lui Alexei Navalnii nu sunt puse în pericol în închisorile rusești.
Curtea a luat în considerare natura și amploarea riscului pentru viața reclamantului, (…) având în vedere circumstanțele generale ale detenției actuale a reclamantului „, precizează CEDO într-un comunicat de presă, o decizie pe care Rusia, semnatară a Convenției europene pentru protecția drepturilor omului, are „obligația de a o respecta”.
Această „măsură provizorie” a fost luată în urma unei cereri depuse de oponentul rus pe 20 ianuarie, în care a cerut eliberarea sa. El a considerat că măsurile luate de autoritățile ruse pentru a asigura detenția sa „nu ar putea oferi garanții suficiente pentru viața și sănătatea sa”.
Alexei Navalnii, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin, a fost arestat în 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la întoarcerea în Rusia după ce s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.
RusiaamenințăUEcă va rupe relațiile diplomatice în cazul în care instituțiile europene vor adopta sancțiuni economice drastice împotriva Moscovei, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.
” În cazul în care vedem din nou că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”, a declarat Lavrov.
Relaţiile întreRusiaşi Occident se află sub noi presiuni după arestarea şi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, voce critică la adresa Kremlinului, ceea ce a stârnit discuţii despre posibile noi sancţiuni.