Cum a luat de fapt naștere „Black Lives Matter”, organizația prezentă la protestele din SUA

Cum a luat de fapt naștere „Black Lives Matter, organizația prezentă la protestele din SUA
sursa foto: Hepta.ro // DPA Images / Glenn Hunt

„Black Lives Matter” / „Viețile Negrilor Contează” este un concept din ce în ce mai des invocat în ultimele săptămâni la nivel mondial, în urma morții afro-americanului George Floyd.

Sute de marșuri au avut loc la nivel global, după decesul lui George Floyd. Mișcarea „Black Lives Matter” a prins voce și în țările europene. „I can’t breathe” s-a putut auzi și în Paris, Madrid, Londra, Machester Glasgow, Varșovia, Torino, Roma, Copenhaga, Bruxelles, Berlin, Munchen și Koln.

Ce este „Black Lives Matter”

Black Lives Matter este o organizație activistă, anti-rasistă, fondată în anul 2013. Cu sedii în Statele Unite, Marea Britanie și Canada, Black Lives Matter are misiunea de a eradica supremația rasei albe, de a lupta pentru drepturile rasei de culoare, în vederea stabilirii egalității sociale. Violența poliției reprezintă punctul cel mai des abordat în luările publice de poziție ale organiației.

Black Lives Matter a apărut la scurt timp după un uriaș scandal în Statele Unite ale Americii, iscat în timpul mandatului lui Barack Obama. George Zimmerman, agentul de pază al unei proprietăți din statul Florida, l-a împușcat mortal pe Travyvon Martin, un puști de culoare, în vârstă de 17 ani.

Dosarul morții adolescentului american a fost închis în 2012. Procurorii au conchis că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că Zimmerman a încălcat intenționat drepturile civile ale tânărului.

„În urmă cu 35 de ani aș fi putut fi Travyvon Martin”, a declarat Barack Obama în 2013, o afirmație care a întărit și mai puternic misiuneaBlack Lives Matter.

Fondatorii mișcării antirasiste sunt trei femei: Alicia Garza, Patrisse Cullors și Opal Tometi.

„Black Lives Matter”, viral în social media

#BlackLivesMatter a fostunul dintre cele mai influente taguri din social media în 2014, potrivit„Yes! Magazine”. În 2016, fraza „Black Lives Matter” a fost utilizată pe Twitter de peste 30 de milioane de ori.

De la moartea lui Travyvon Martin, aproape în fiecare an au avut loc demonstrații de amploare în Statele Unite ale Americii. Unele au fost provocate fie în urma unor cazuri severe de rasism, altele au avut loc pentru întărirea convingerilor membrilor organizației.

„Black Lives Matter”, prezentă și în România

Mișcarea „Black Lives Matter” a prins contur și în București. Duminică, în data de 7 iunie 2020, un grup de activiști s-a adunat în centrul Capitalei, în semn de solidaritate față victimele rasismului.

„Stop abuzurilor, stop rasismului, stop fascismului! Ne exprimăm solidaritatea cu mișcarea Black Lives Matter și condamnăm violența poliției împotriva persoanelor de culoare! Poliția ucide și brutalizează, iar noi nu mai putem rămâne pasivi în fața rasismului și a discriminării”, au transmis manifestanții.

„Onorăm memoria celor uciși de Poliție și tragem un semnal de alarmă: această violență trebuie să se oprească acum! George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery în Statele Unite, Pedro Mos Pinto în Brazilia sau Manuel Fernandez în Spania sunt doar câteva dintre numele celor care au fost uciși recent din motive bazate pe ura rasială. Culoarea pielii nu este o crimă! În timpul pandemiei Covid-19 abuzurile împotriva comunităților de culoare au crescut sub justificarea restricțiilor de izolare, dar nu există nicio justificare pentru crimă!”, au mai transmis manifestanții care s-au alăturat trendului global.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră