Maia Sandu a reușit o victorie categorică la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, împotriva candidatului pro-rus, Igor Dodon. Exodul cetățenilor, economia, justiția cât și unirea micului stat cu România au fost subiectele abordate în cadrul campaniilor celor doi candidați.
De-a lungul timpului, Igor Dodon s-a poziționat ferm împotriva unirii Republicii Moldova cu România. A condamnat o astfel de inițiativă și a subliniat „pericolul” la care se expun moldovenii, în cazul unui astfel de scenariu.
De partea cealaltă, Maia Sandu a susținut mereu orientarea pro-occidentală. De asemenea, în urmă cu 4 ani, a declarat că în cazul unui referendum, ar susține unirea cu România.
„Dacă ar avea loc un referendum pentru unire (n.r. – cu România), personal, aș vota ‘da'”, a declarat Maia Sandu în 2016, la Pro TV Chișinău.
În 2020, Maia Sandu a avut o poziție mai așezată cu privire la scenariul unirii. În noiembrie de exemplu, candidatul pro-european a vorbit mai degrabă despre unirea între cetățenii Republicii Moldova. Mai precis, problemele interne au prioritate.
„Trebuie să ne unim și să lucrăm împreună pentru a ne salva țara de corupție și pentru a construi un stat normal în care oamenii să se simtă ca acasă”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru jurnalistul ucrainean Dumitru Gordon.
De asemenea, în octombrie, pro-europeanul a susținut că decizia unirii aparține cetățenilor.
„Asta o să decidă cetățenii. O să facă unirea, n-o să facă unirea, asta e decizia cetățeanului. Noi facem ceea ce ne angajăm să face. Eu mă angajez să contribui la curățarea instituțiilor statului în următorii 4 ani de zile, la curățarea clasei politice de politicieni corupți, la reformarea justiției și la resetarea economiei”; a declarat Sandu la N4.