Carantină pentru românii care intră în Ungaria, până când vor avea două teste negative pentru COVID-19. Noile restricții intră în vigoare de miercuri

Carantină pentru românii care intră în Ungaria, până când vor avea două teste negative pentru COVID-19. Noile restricții intră în vigoare de miercuri
Foto: Facebook / Politia de frontiera

Românii care intră în Ungaria vor trebuie să stea în carantină, pe care o vor putea părăsi abia atunci când vor avea două rezultate negative la teste pentru coronavirus efectuate la interval de 48 de ore. La fel se va întâmpla și cu cetățenii celorlalte țări din „zona galbenă”, în care au mai fost înscrise Marea Britanie, Portugalia, Suedia și Bulgaria.

Carantină pentru românii care intră în Ungaria, până când vor avea două teste negative pentru COVID-19. Noile restricții intră în vigoare de miercuri

Vestea vine în contextul în care Ungaria a anunțat noi restricții pentru trecerea frontierelor de stat. Măsurile vor intra în vigoare începând de miercuri și sunt îndreptate înspre a limita răspândirea COVID-19, în condițiile în care mai multe țări, printre care și România, înregistrează tot mai multe cazuri noi de îmbolnăvire. Anunțul a fost făcut de Gegely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Reuters și Magyar Hirlap citate de Agerpres

Oficialul ungar a explicat că, potrivit noului set de prevederi, cetățenii unguri care vin din țări de risc crescut – adică fie din „zona galbenă”, fie din cea „roșie” – vor fi obligați să se supună unor controale medicale la graniță și să intre în carantină. La fel se va întâmpla și cu străinii veniți din „zona galbenă”, în timp ce străinii care vin „zona roșie” vor avea accesul interzis.

Din „zona roșie” fac parte Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru și Ucraina. Croația este înscrisă, cel puțin deocamdată, în „zona verde”.

Comunicatul MAE, cu privire la noile restricții anunțate de Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de astăzi autoritățile ungare au anunţat noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00.

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții, zona galbenă – cu restricții şi zona roșie – nu este permisă intrarea.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene. În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;

– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontierădouă teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

·durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

·persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta:0036 13 847 689, al Consulatului General al României la Szeged:0036 62 424 431 sau al Consulatului General al României la Gyula:0036 66 464 579,apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor consulare:0036 30 6777 980 – Consulatul General al României laSzegedși0036 30 6357181 – Consulatul General al României laGyula.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:http://www.mae.ro/node/51934,http://budapesta.mae.ro,http://szeged.mae.ro,http://gyula.mae.roși http://www.mae.ro/.

Președintele Klaus Iohannis, apel la responsabilitate și la respectarea regulilor de siguranță sanitară

România a trecut de 32.000 de cazuri confirmate de COVID-19, iar în cursul acestei săptămâni președintele Klaus Iohannis îi îndemna pe cetățeni să respecte regulile de siguranță sanitară, în timp ce pe politicieni i-a îndemnat să se ridice la înălțimea funcțiilor deținute.

„Evoluția situației epidemiologice la nivel național a condus la evidențierea unor carențe majore în cele mai importante sisteme ale statului, în special în cel medical, unde s-a constatat lipsa materialelor care să acopere și nevoile urgente, esențiale.Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilități sistemice, precum o economie națională puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută și o capacitate administrativă redusă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Criza COVID-19, spune șeful statului, „a pus o presiune uriașă pe marile sisteme publice, care, ani la rând, au fost subfinanțate și, uneori, gestionate fără simț de răspundere. Diletantismul și lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare au avut un impact negativ asupra capacității statului de a răspunde unei asemenea amenințări. Din cauza vulnerabilităților sistemice, efortul autorităților române de a gestiona o criză de o asemenea anvergură a fost cu atât mai anevoios.În pofida acestor condiții deosebite, instituțiile implicate direct în managementul crizei au reușit, prin implementarea unor măsuri dure, excepționale, să diminueze efectele negative ale epidemiei COVID-19, acționând rapid, proporțional și eficient. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`