Cadre medicale debutante din Italia, mărturii emoționante din prima linie a luptei cu COVID-19: „Acești oameni se zbat între viață și moarte”

Cadre medicale debutante din Italia, mărturii emoționante din prima linie a luptei cu COVID-19: „Acești oameni se zbat între viață și moarte”
foto: Pixabay

Cu peste 18.000 de decese înregistrate în rândul pacienților cu COVID-19, Italia este cea mai afectată națiune a Europei în această criză, iar cadrele medicale se luptă din răsputeri să facă față pandemiei de coronavirus.

Cadre medicale din Italia, mărturii din prima linie a luptei cu COVID-19

Printre cadrele medicale care se luptă cu COVID-19 se numără și câțiva debutanți, care și-au început cariera profesională simultan cu izbucnirea epidemiei. Astfel, doctori tineri și asistente proaspăt-angajate au vorbit, pentru Euronews, despre experiența lor în prima linie. Pentru a proteja intimitatea pacienților, ei au cerut să fie prezentați cu alte nume în acest material.

„Acești oameni se zbat între viață și moarte. Ei s-ar putea vindeca sau situația lor s-ar putea înrăutăți. În mod constant le monitorizăm semnele vitale, pentru că dacă starea lor se înrăutățește, trebuie să îi transferăm imediat la terapie intensivă”, a spus Giovanni, un tânăr medic în vârstă de 26 de ani, care se ocupă de monitorizarea pacienților intubați de la micuțul centru pentru tratarea COVID-19 Policlino Gemelli din Roma.

Giovanni a explicat că a realizat cât de severă este situația atunci când a trebuit să învețe cum se poartă corect echipamentul de protecție, la începutul pandemiei, când debuta în cariera de medic.

„Mi-a luat aproape jumătate de oră (n.r. – să mă îmbrac), iar la final transpirasem. Mi-am spus: «Acestea sunt primele tale zile de muncă și te confrunți cu COVID-19. Poți s-o faci»”, își amintește el.

Tânărul medic a explicat că nu se teme de o eventuală infecție, dar că este mai speriat de gândul că nu va fi în stare să își salveze pacienții de la moarte: „Cea mai mare frică a mea este să realizez că nu am făcut destule”.

Sabrina, în vârstă de 25 de ani, a început să lucreze ca asistentă într-o secție de terapie intensivă de la o clinică privată din Roma, cu foarte puțin timp înainte de debutul pandemiei de COVID-19.

„Ca asistentă, mă ocup de recoltarea probelor de la pacienții despre care se presupune că ar fi infectați. De fiecare dată când intru în camera în care sunt carantinați, pacienții mă privesc terifiați”, spune ea, adăugând că încearcă să înlăture tensiunea prin glume.

Pardoxal, lupta cu COVID-19 îi este mai facilă decât statul acasă, spune ea: „La muncă, nu sunt sigură: ne ajutăm reciproc și mereu încercăm să zâmbim și să rămânem optimiști. Cea mai grea parte a zilei este când plec acasă, pentru că mă tem că s-ar putea ca virusul să vină cu mine”.

Înainte de pandemie, tânăra asistentă locuia cu părinții ei, dar acum a fost nevoită să se mute din casă și nu i-a mai văzut de o lună de zile: „Nu am vrut să le pun sănătatea în pericol”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card