Camera Comunelor a votat, sâmbătă, un amendament, prin care amână votul asupra acordului de Brexit. Concret, deputații din arhipelag cer ca înțelegerea să revină pe masa plenului abia în momentul în care legislația tranziție va fi implementată.În acest moment, în mod formal, premierul Boris Johnson este obligat să ceară o nouă întârziere a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, la Bruxelles, lucru pe care premierul a anunțat deja că nu-l va face.
Amânarea votului asupra acordului de Brexit, propusă de fostul conservator Oliver Letwin, a primit 322 de voturi „pentru” și doar 306 „împotrivă”
De ce este, totuși, premierul obligat să facă acest lucru? Pentru că Parlamentul Regatului Unit a adoptat anterior un proiect de act normativ, devenit lege între timp, „Legea Benn”, prin care primul-ministru al Regatului Unit este împiedicat să scoată țara din UE fără un acord de tranziție.
Vestea vine în contextul în care John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a aprobat, sâmbătă, introducerea pe ordinea de zi a două amendamente.Dacă primul se referă la amânarea votului asupra acordului de Brexit,al doilea vizează demararea unui nou referendum popular privind apartenența Regatului Unit la UE. Acestaa fost propus de deputați de la mai multe partide. Acesta presupune un al doilea referendum asupra apartenenței la UE. Partidul Laburist și Jeremy Corbyn, principalii actori ai opoziției de la Londra, susţin în mod special convocarea unui nou referendum şi consideră că britanicii ar trebui să se pronunţe şi asupra acordului privind Brexitul convenit cu UE de Boris Johnson, potrivit EFE și DPA citate de Agerpres.
În acest context,premierul Boris Johnson respinge categoric acest mandat pe care dorește Parlamentul să-l impună și spune că „nu va negocia o nouă amânare a Brexitului” la Bruxelles – ba chiar că amendamentul adoptat sâmbătă de Camera Comunelor nici măcar nu-l obligă să o facă. Ela lansat un apel către deputați, cerându-le să respingă amendamentele și să adopte acordul convenit cu Bruxellesul, pentru a nu întârzia şi mai mult ieşirea din UE. Chiar și așa, liderul din Downing Street nu are o majoritate solidă în Parlament, astfel că soarta acordului este incertă.
În tot acest timp,mii de oameni mărșăluiesc pe străzile din capitala Regatului Unit, cerând un nou referendum privind apartenența Regatului Unit la UE.