Boris Johnson se simte mai bine, dar rămâne la terapie intensivă, iar unii analiști se tem de un vid de putere în politica britanică. Ce dileme majore are Guvernul Regatului Unit, în absența premierului

Boris Johnson se simte mai bine, dar rămâne la terapie intensivă, iar unii analiști se tem de un vid de putere în politica britanică. Ce dileme majore are Guvernul Regatului Unit, în absența premierului
foto: Hepta.ro

Premierul Boris Johnson a avut parte de o noapte liniștită și se simte mai bine la patru zile distanță de momentul în care era internat la spital, cu COVID-19, dar rămâne la terapie intensivă, în timp ce guvernul său revizuiește cea mai stringentă carantină din istoria Regatului Unit pe timp de pace, relatează Reuters.

Boris Johnson se simte mai bine, dar rămâne internat la terapie intensivă

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost internat la Spitalul „St. Thomas” din Londra, duminică seară, cu febră mare și tuse, și a fost transferat la terapie intensivă o zi mai târziu, luni, unde a fost tratat în ultimele trei zile.

Miniștrii guvernului britanic au precizat că premierul s-a ridicat în capul oaselor și a vorbit cu cadrele medicale.

„Prim-ministrul este într-o stare bună și continuă să se simtă din ce în ce mai bine la terapie intensivă… el este într-o stare bună”, a spus purtătorul său de cuvânt.

Cu toate acestea, premierul Regatului Unit încă primește oxigen, deși nu cu ajutorul unui ventilator mecanic.

Ce dileme are Guvernul Regatului Unit, în absența premierului Boris Johnson

În orice caz, în absența sa, guvernul britanic se luptă cu două dileme majore – cum să acopere creșterea vastă a cheltuielilor bugetare în sprijinul economiei lovite de pandemia de COVID-19, dar și când să înceapă relaxarea măsurilor de carantină.

Cu a cincea economie a lumii înfruntând probabil cea mai importantă lovitură economică de după Al Doilea Război Mondial, guvernul a ajuns la un consens cu Banca Angliei (BoE), care a promis că va finanța împrumuturi guvernamentale dacă fondurile necesare nu pot fi extrase din piață, readucând la viață o măsură ce n-a mai fost folosită la scară largă de la criza financiară din 2008.

Practic, BoE s-a angajat să acopere cheltuielile guvernamentale pe termen scurt, cu condiția ca datoria să fie plătită până la finalul anului. Vestea vine în contextul în care Londra a promis că va cheltui zeci de milioane de lire sterline pentru a ajuta afacerile și angajații aflați la ananghie pe fondul pandemiei de COVID-19.

Deși apropiații premierului susțin că starea sa este tot mai bună, este neclar pentru cât timp va mai fi indisponibil, iar anumiți comentatori politici susțin că absența sa a creat un vid de putere în politica britanică.

Regatul Unit intră în ceea ce oamenii de știință consideră ca fiind cea mai ucigașă fază a epidemiei de COVID-19, astfel că tot mai multe decese sunt așteptate în weekendul Paștelui. Ultimul bilanț arată că peste 7.000 de pacienți infectați cu coronavirus și-au găsit sfârșitul în Regat, de la debutul pandemiei.

Comandamentul britanic anti-coronavirus, cunoscut drept COBR, se reunește joi pentru a discuta cum ar trebui să trateze relaxarea măsurilor de carantină pe care le-a introdus luna trecută. Spre exemplu, primarul Londrei, dar și guvernele regionale din Scoția și Țara Galilor și-au exprimat deja poziția în favoarea menținerii actualelor restricții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:55 - Ciolacu: Mînzatu a fost validată ca vicepreşedinte al Comisiei Europene. Din păcate, unii din țară au uitat că la Bruxelles suntem toți români, că trebuie să tragem pentru România indiferent de ideologie
22:34 - O specie de prădător, fără dușmani naturali, face prăpăd în Delta Dunării. Localnicii sunt devastați de pierderile suferite
22:26 - Alarma dată de un bărbat din Ploiești duupă ce vecinii nu au răspuns la ușă. Ce au găsit polițiștii
22:25 - Drulă, despre vila pentru Iohannis: Are 1.200 mp. Cine locuiește în 1.200 mp?? Iar renovarea costă 9 milioane de euro, aproape cât tot bugetul RAAPPS pe un an (VIDEO)
22:06 - Ce spune Traian Băsescu despre amenințările nucleare ale Rusiei. „Ei sunt conștienți că vor primi o armă nucleară ca lovitură împotriva lor”
22:01 - Cătălin Drulă: „Toată lumea confirmă că acolo sus, aproape de turul 2, este Elena Lasconi. Oamenii chiar au devenit foarte interesați. Își dau seama că nu vor o finală Ciolacu-Simion” (VIDEO)
21:48 - O familie de americani, fascinată de un obiect turistic din România. „Este o experiență pe care oricine ar trebui să o aibă”
21:38 - Drulă, despre Ciolacu: „Știți oameni obișnuiți care n-au avut nicio activitate până la 38 de ani și nicio idee genială, dar zboară cu jetul privat? Eu nu” (VIDEO)
21:34 - Neamț reținut în Rusia pentru atac cu bomba la o conductă de gaz. Ce au găsit polițiștii în mașina lui
21:18 - Roxana Mînzatu a devenit vicepreşedinte al Comisiei Europene și comisar european. PE a pus capăt blocajului