Belarusul a reținut 33 de mercenari din Grupul Wagner. Compania militară „privată” este considerată cea mai potentă armă a lui Vladimir Putin în operațiunile Rusiei de peste hotare

Belarusul a reținut 33 de mercenari din Grupul Wagner. Compania militară „privată” este considerată cea mai potentă armă a lui Vladimir Putin în operațiunile Rusiei de peste hotare
foto: Pixabay

Forțele de aplicare a legii din Belarus au reținut 33 de mercenari din Grupul Wagner, compania militară privată rusească, cu mai puțin de două săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale din țară, a anunțat agenția de presă de stat Belta, potrivit The Moscow Times.

Belarusul a reținut 33 de mercenari din Grupul Wagner

Anunțul-surpriză reprezintă cel mai recent episod dintr-un șir lung de răsturnări de situație petrecute în campania electorală din Belarus, care a fost marcată și de momentul în care președintele Aleksandr Lukașenko, în funcție de un sfert de secol și în cursă pentru un al șaselea mandat, și-a trimis la închisoare rivalii-cheie.

Despre Grupul Wagner, o entitate sancționată de SUA ce are legături cu Kremlinul prin magnatul Yevgeny Prigozhin, s-a scris că a fost implicat în luptele din Siria, Libia,estul Ucrainei și din alte zone de conflict, în numele guvernului rus.

„Au fost primite informații despre sosirea a peste 200 de militanți în teritoriul bielorus, pentru a destabiliza situația în timpul campaniei electorale”, a scris Belta, citând agențiile de aplicare a legii.

Cu toate acestea, agenția de presă nu a menționat unde se află restul militanților suspectați.

Comportamentul bărbaților a fost „necaracteristic pentru turiștii ruși”, pentru că nu au consumat băuturi, iar „uniforma lor în stil militar” a atras atenția.

Forțele de contraspionaj și poliția pentru acțiuni speciale din Belarus au reținut 32 de persoane la Minsk, în timpul nopții. O a 33-a persoană a fost reținută în sudul țării, mai notează Belta.

Deși pe moment Moscova nu a vrut să comenteze subiectul, autorul rus Zakhar Prilepin susține că „doi sau trei” dintre rușii reținuți au servit în fostul său batalion, care a fost implicat în conflictul din estul Ucrainei.

Televiziunea națională a difuzat imagini cu mai multe pașapoarte rusești, care ar fi aparținut bărbaților reținuți, dar și teancuri de dolari. În aceleași imagini puteau fi observațimai mulți bărbați, care stăteau cu fața în jos și erau îmbrăcați doar în lenjerie intimă – cel mai probabil după o percheziție.

Compania militară „privată” este considerată cea mai potentă armă a lui Vladimir Putin în operațiunile Rusiei de peste hotare

Așa-zisul Grup Wagner este o companie militară cvasi-privată rusească, ce a devenit renumită pentru descoperirea de oportunități în mijlocul haosului. Încă de la prima apariție a grupului pe câmpurile de luptă în estul Ucrainei, în 2014, – a devenit „cuțitul” fin al ingerințelor desfășurate de Rusia peste hotarele țării și a fost legat de mai multe activități, de la intervenția în alegeri și combatul în prima linie, până la minat de aur și afaceri cu echipamentele anti-coronavirus, potrivit Foreign Policy.

Acum, pe fondul pandemiei de coronavirus, afiliații Grupului Wagner au găsit un nou domeniu de interes: livrarea pachetelor de sprijin în lupta cu noul coronavirus. Precum au făcut-o și alte entități violente înaintea lor, inclusiv Hezbollah, să ofere ajutor umanitar către state fragile le întoarce o oportunitate de publicitate rapidă, într-o încercare de a-și normaliza prezența într-un anumit spațiu.

În aprilie, un contractor din zona de securitate legat de Grupul Wagner, Evro Polis, a livrat în Siria 50 de ventilatoare mecanice, 10.000 de kituri de testare pentru noul coronavirus și 2.000 de piese de echipamente de protecție, potrivit informațiilor furnizate de presa siriană de stat și ambasada rusă la Damasc. Mai mult decât atât, imaginile suprinse acolo arată că pachetul a fost etichetat cu mesajul „din Rusia, cu multă dragoste”.

Grupul Wagner este cea mai capabilă armă a lui Vladimir Putin, pentru a promova obiectivele politice ale Rusiei, în timp ce își poate păstra dreptul la negare plauzibilă – în condițiile în care structura de mercenari nu are o legătură directă și formală cu Kremlinul. Astfel, TRT World descrie Grupul Wagner drept o companie militară privată care nu este tocmai „privată”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`