O paradă militară cu circa 3.000 de soldați a avut loc de Ziua Victoriei la Minsk, capitala Belarusului, țară care nu a impus restricții pentru a limita răspândirea coronavirusului, deși numărul de cazuri de COVID-19 a continuat să crească. Mai mult decât atât, la evenimentul de sâmbătă au luat parte zeci de mii de spectatori, iar puțini dintre ei au purtat mască, potrivit Euronews.
Câțiva dintre veteranii de război din tribune au purtat măști de protecție, dar în general au fost observate puține echipamente de acest genprintre spectatori.
Președintele Aleksandr Lukașenko a respins în mod repetat îngrijorările referitoare la pandemia de coronavirus, numind-o o „psihoză”, deși numărul de cazuri confirmate de COVID-19 din Belarus l-a depășit pe cel înregistrat în țara vecină, Ucraina.
Până la ora actuală, Belarus, o țară cu o populație de nouă milioane de oameni, a depistat peste 21.000 de cazuri de infecție cu coronavirus și peste 120 de decese.
De altfel, Belarus este una din puținele țări care nu a oprit campionatul național de fotbal, lăsând deschise și magazinele, și bisericile, și restaurantele.
La parada de Ziua Victoriei, Lukașenko și-a menținut poziția și a declarat că „nu am avut de ales, și chiar dacă am fi avut, am fi procedat la fel”, pentru a ne ridica la înălțimea soldaților sovietici care au învins Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial.
Conflagrația, în care Uniunea Sovietică a pierdut circa 26 de milioane de oameni, printre care și 8,5 milioane de soldați, a afectat masiv teritoriul Belarusului. Rusia însă a amânat comemorările pentru o altă dată, optând pentru o ceremonie de dimensiuni mult mai reduse.
Ziua de 9 mai este una specială și pentru România, având o triplă semnificație.Una dintre ele este Ziua Europei, iar duminică s-au împlinit 70 de ani de la Declarația Schuman, ocazie cu care premierul Ludovic Orban a transmis un apel la solidaritate.
„Se împlinesc 70 de ani de când șeful diplomației franceze de la acea vreme, Robert Schuman, dădea citire Declarației care îi poartă numele – moment prin a cărui semnificație istorică pentru Uniunea Europeană de astăzi ziua de 9 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Europei.La o distanță în timp de șapte decenii, nevoia de solidaritate evocată în textul Declarației Schuman, atunci când întregul continent încerca să se redreseze după război, estela fel de actuală acum, când societatea și economiile europene se preocupă să revină cât mai rapid la normalitate după criza fără precedent generată de pandemia de coronavirus”, a declarat premierul Ludovic Orban.
El a subliniat că, „cu exact un an în urmă, liderii europeni reuniți la Sibiu, în primul mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, au transmis un mesaj ferm de unitate și dorință de consolidare a proiectului european. «Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți», este unul din cele 10 angajamente făcute la Sibiu de liderii europeni”.