În „lupta populară” pe care o poartă cu noul coronavirus, Beijingul nu neglijează nicio „armă” care ar putea să încline balanța în favoarea sa. După ce a ridicat nivelul de alertă sanitară la 2 – pe o scară de la 1, la 4, de la mai rău, la mai bine – capitala Chinei a optat, joi, pentru măsuri și mai drastice, potrivit La Vanguardia.
Cei 22 de milioane de locuitori din Beijing trăiesc acum într-o stare de semi-blocaj, prin care autoritățile chineze doresc să limiteze răspândirea focarului de infecție cu coronavirus izbucnit la piața Xinfadi, astfel încât să nu fie nevoite să implementeze noi măsuri extreme de carantină, cum erau cele care cuprindeau orașul Wuhan în debutul anului 2020.
Autoritățile municipale din Beijing au anulat, joi, 1.250 de zboruri de pe cele două aeroporturi ale orașului, ceea ce reprezintă cam 60% din numărul total de curse, și au redus substanțial serviciile de transport public cu autobuzul pe distanță lungă. Mai mult decât atât, au cerut cetățenilor să nu iasă din capitala Chinei dacă nu cumva acest lucru este strict necesar, dar nici să nu vină spre ea dacă nu e cazul. Firmelor le-a recomandat ca angajații lor să lucreze prin telemuncă pe cât posibil, iar unităților școlare – de la grădinițe și până la universități – le-au fost anulate cea mai mare parte a cursurilor fizice, acestea desfășurându-se mai mult online. În aceste condiții, traficul din Beijing, care tradițional este foarte aglomerat, a părut acum ceva mai liniștit.
Restricțiile se reflectă și în cartierele orașului. Nu numai că 30 de complexuri rezidențiale considerate de risc mediu și înalt, în care locuiesc mii de persoane, au fost închise, dar capitala Chinei a revenit la controalele sanitare stricte la intrare și ieșire, cu măsurători de temperatură și cu obligația de a arăta un cod digital pe mobil, care să ateste starea de sănătate bună.
China, care este ținta mai multor acuzații referitoare la originea coronavirusului,are de partea sa faptul că a acumulat destulă experiență în lupta cu primul focar de coronavirus din lume, cel de la Wuhan, și are deja o serie de protocoale bine puse la punct în ceea ce privește răspunsul la criza COVID-19, pe care este pregătită să le aplice fără prea multe dezbateri.
Țara a înregistrat 44 de cazuri noi de COVID-19 doar joi, iar 31 dintre acestea sunt legate de focarul din Beijing, care a însumat deja 137 de îmbolnăviri. Totuși, câteva dintre ele au fost depistate în alte provincii, precum Sichuan, Hebei, Liaoning și Zhejiang, ceea ce a determinat autoritățile regionale din mai multe zone să impună carantină obligatorie pentru toți cei ce vin din capitală.