Băncile globale sfidează represiunile SUA servind oligarhi, criminali și teroriști

Băncile globale sfidează represiunile SUA servind oligarhi, criminali și teroriști
Foto: Pixabay / Pijon

Documente guvernamentale americane ecrete arată că JPMorgan Chase, HSBC și alte bănci mari au sfidat represiunile SUA împotriva spălării banilor prin mutarea unor sume uluitoare de numerar ilicit pentru personaje umbrite și rețele criminale care au răspândit haosul și au subminat democrația în întreaga lume.

Cinci bănci globale a continuat să lucreze cu oameni puternici și periculoși

Înregistrările arată că cinci bănci globale, respectiv JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank și Bank of New York Mellon, au continuat să lucreze cu oameni puternici și periculoși chiar și după ce autoritățile americane au amendat aceste instituții financiare pentru eșecurile anterioare de a stopa fluxurile de bani murdari.

Agențiile americane responsabile cu aplicarea legilor privind spălarea banilor rar urmăresc megabăncile care încalcă legea, iar acțiunile pe care autoritățile le iau abia ondulează inundația de bani jefuiți care spală prin sistemul financiar internațional.

În unele cazuri, băncile au continuat să mute fonduri ilicite chiar și după ce oficialii SUA i-au avertizat că vor fi urmăriți penal dacă nu încetează să mai facă afaceri cu mafioți, fraudatori sau regimuri corupte.

JPMorgan, cea mai mare bancă din Statele Unite, a mutat bani pentru oameni și companii legate de jafurile masive de fonduri publice din Malaezia , Venezuela și Ucraina, arată documentele divulgate.

Mai exact, potrivit datelor, banca a mutat peste 1 miliard de dolari pentru finanțatorul fugitiv din spatele scandalului 1MDB din Malaezia și mai mult de 2 milioane de dolari pentru compania unui tânăr magnat energetic care a fost acuzat că a înșelat guvernul Venezuelei și a contribuit la provocarea întreruperilor electrice care au paralizat părți mari ale țară.

Totodată, JPMorgan a procesat peste 50 de milioane de dolari în plăți pe parcursul unui deceniu, arată înregistrările, pentru Paul Manafort , fostul manager de campanie al președintelui Donald Trump. Banca a transferat cel puțin 6,9 milioane de dolari în tranzacții cu Manafort în cele 14 luni după ce a demisionat din campanie, pe fondul unui vârtej de spălări de bani și acuzații de corupție care au apărut din activitatea sa cu un partid politic pro-rus din Ucraina, scrie icij.org.

Tranzacțiile afectate au continuat să crească prin conturi la JPMorgan, în ciuda promisiunilor băncii de a-și îmbunătăți controalele de spălare a banilor ca parte a decontărilor la care a ajuns cu autoritățile SUA în 2011, 2013 și 2014.

Ca răspuns la întrebările legate de informațiile apărute, JPMorgan a spus că este ilegal să discute despre clienți sau tranzacții. Acesta a declarat că a preluat un „rol de lider” în desfășurarea „investigațiilor proactive conduse de informații” și în dezvoltarea „tehnicilor inovatoare pentru a ajuta la combaterea criminalității financiare”.

HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank și Bank of New York Mellon au continuat, de asemenea, să treacă prin plăți suspecte, în ciuda promisiunilor similare făcute autorităților guvernamentale, arată documentele secrete.

Documentele divulgate, cunoscute sub numele de Fișierele FinCEN , includ mai mult de 2.100 de rapoarte de activitate suspecte depuse de bănci și alte firme financiare la rețeaua Departamentului Trezoreriei SUA pentru Criminalitatea Financiară . Agenția, cunoscută pe scurt sub numele de FinCEN, este o unitate de informații din centrul sistemului global de combatere a spălării banilor.

BuzzFeed News a obținut înregistrările și le-a distribuit Consorțiului internațional al jurnaliștilor de investigație . Ulterior, ICIJ a organizat o echipă de peste 400 de jurnaliști din 110 organizații de știri din 88 de țări pentru a investiga lumea băncilor și a spălării banilor.

În total, s- a constatat, într-o analiză ICIJ, că documentele identifică mai mult de 2 trilioane de dolari în tranzacțiile între 1999 și 2017 care au fost semnalate de către ofițerii de conformare internă ai instituțiilor financiare drept posibilă spălare de bani sau alte activități infracționale – inclusiv 514 miliarde de dolari la JPMorgan și 1,3 trilioane de dolari la Deutsche Bank.

O parte din dezvăluirile jurnaliştilor implicaţi în investigaţie

HSBC, una dintre cele mai mari bănci europene, a permis mutarea a 80 de milioane de lire din conturile din Marea Britanie către conturi din Hong Kong, chiar dacă fusese informată de autorităţile americane că bani proveneau dintr-o schemă Ponzi complexă şi erau, prin urmare, furaţi.

JP Morgan a permis unei companii să mute nu mai puţin de un miliard de dolari printr-un cont din Londra fără să ştie cine îl deţinea. Ulterior, banca a ajuns la concluzia că respectiva companie era una controlată de Semion Mogilevich, un mafiot rus aflat pe lista FBI a celor mai căutate 10 persoane din lume.

Deutsche Bank a mutat bani proveniţi din crimă organizată, terorism şi trafic de droguri.

Pe de altă parte, unele dovezi indică faptul că Barclays Bank i-a permis unui apropiat al lui Vladimir Putin să evite sancţiunile impuse asupra acestuia de către guvernele occidentale.

Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a acţionat după ce a fost avertizată că o firmă de pe teritoriul ţării ajuta Iranul să evite sancţiunile internaţionale.

Standard Chartered a mutat bani pentru Arab Bank pentru mai bine de un deceniu după ce conturi ale unor clienţi ai Arab Bank au fost folosite pentru finanţarea de activităţi teroriste.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`