Un avion plin cu pasageri, aproape de a fi doborât de apărarea antiaeriană siriană. Israelul, acuzat că l-ar fi folosit drept scut (VIDEO)

Un avion plin cu pasageri, aproape de a fi doborât de apărarea antiaeriană siriană. Israelul, acuzat că l-ar fi folosit drept scut (VIDEO)
Sursă foto: Wikipedia

Un avion „Airbus-320” cu 172 de pasageri la bord a fost forţat să aterizeze de urgență, joi seara, pentru a nu fi lovit de apărarea anti-aeriană sirianăcare ar fi ripostat la un atac aerian israelian, relatează The Times of Israel.

Moscova a intervenit în incident, precizând că, de fapt, avioane israeliene ar fi folosit aparatul civil drept „scut” pentru a nu fi interceptate de apărarea anti-aeriana siriana.

Avionul de pasageri urma să aterizeze pe Aeroportul din Damasc (capitala Siriei), când a avut un atac aerian israelian asupra unor ţinte de la perififeria oraşului. Tot atunci, apărarea anti-aeriana siriana ar fi vrut să riposteze, moment în care avioanele israeliene ar fi folosit aparatul civil drept scurt. În cele din urmă, „Airbus-ul” ar fi aterizat pe aeroportul rus „Khemeimim”.

„Numai mulţumită acțiunilor prompte ale controlorilor de trafic de pe Aerportul din Damasc şi al sistemelor automate de monitorizare a traficului aerian avionul A320 a fost escortat înafara pericolului şi asistat să aterizeze cu succes pe aerodromul bazei ruse Khmeimim”, a precizat Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, vineri.

Tot Igor Konashenkov a acuzat ulterior Israelul că foloseşte în mod frecvent avioanele civile pe post de scut.

„Utilizarea de avioane civile de Comandamentul General israelian, în timpul operațiunilor militare aeriene, pentru a se acoperi sau a bloca riposta forțelor armate siriene, a devenit o caracteristică pentru armata israeliană a aerului”, a acuzat ministerul rus, citat de agenţia de presă rusăTASS.

Prima dată când Moscova a făcut aceste acuzaţii a fost în 2018, atunci când apărarea anti-aerianăsirianăa doborât un aparat de spionaj rusesc în locul unor avioane israeliene care tocmai efectuaseră un raid aerian asupra unor ţinte din Siria.

Pe 8 ianuarie 2020, un aparat Boeing 737 al companiei „Ukrainian Internaţional” care decolase cu destinația Kiev, a fost doborât de două rachete anti-aeriene iraniene, omorând toţi cei 176 de pasageri, plus membri echipajului. Printre pasagerii de la bord se aflau zeci de iranieni şi de canadieni de origine iraniană. Avionul a fost doborât cu două rachete sol-aer „SA-15”.

Momentul în care racheta sol-aer siriană a fost lansată către avioanele israeliene

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare