În lipsa Tratatului Nuclear INF, Statele Unite a început să testeze rachete balistice. Reacţia Rusiei (VIDEO)

În lipsa Tratatului Nuclear INF, Statele Unite a început să testeze rachete balistice. Reacţia Rusiei (VIDEO)
Sursă foto: Hepta.ro

Statele Unite au testat o rachetă balistică ce în ar fi fot interzisă potrivit prevederilor defunctului Tratat Nuclear (INF), raportează Reuters.

Testul de joi fiind, de fapt, al doilea, după unul din luna august, atunci când Pentagonul a testat o rachetă cu o rază de peste 500 de kilometri – test care în mod normal ar fi fost interzis.

Testul a venit la aproximativ cinci luni după ieşirea oficială a Statelor Unit din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), cunoscut şi sub denumirea de Tratatul Nuclear INF.

În replică, Rusia a acuzat Statele Unite că „mereu s-a pregătit să încalce Tratatul INF”.

„În mod repetat am susţinut că Statele Unite, de mai mult timp, se pregăteşte să încalce prevederile Tratatului INF. Acest test confirma în mod elocvent ca tratatul a fost, de fapt, încălcat la iniţiativa Statelor Unite”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale ruse.

Potrivit analiştilor STRATFOR, Statele Unite, deşi nu a încălcat tratatul, ar fi început conceperea unor proiecte de rachete cu raza intermediară încă de dinainte de ieşirea din tratat.

În acelaşi timp, Rusia ar fi încălcat tratatul încă din 2017, prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului). Ulterior, ar fi încălcat tratatul şi prin testarea ei.

Rusia nu a negat dezvoltarea rachetei, dar a negat faptul că ar încălca tratatul. Novator 9M729 având o rază estimată între 500 şi 5.500 de kilometri (o rază ce ar încălca prevederile tratatului).

Defunctul Tratat al Forţelor Nucleare Intermediare (INF) le interzicea semnatarilor să deţină, să producă sau să testeze rachete cu o rază de acțiune de minimum 500 de kilometri şi maximum 5.500 de kilometri. Tratatul nu interzicea şi schiţarea de rachete.

Documentul fusese semnat în 1987 de către Ronald Reagan, președintele Statelor Unite de la acea dată, și liderul Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbachev.

Testul a venit la doar câteva zile după ce ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a făcut o vizită în Statele Unite pentru a propune reînnoirea unui alt tratat de limitare a armamentului nuclear: „New Start”.

Acesta urmează să expire în 2021 şi este menit să reducă la jumătate numărul de arme nucleare strategice. Statele Unite şi-a exprimat, însă, dorinţă ca şi China să fie inclusă în acest tratat – un punct de vedere în esenţă corect întrucât în formă actuală, „New Start” împiedica SUA şi Rusia să mai producă arme strategice, dar nu şi China.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari
18:41 - Doi români stabiliți în Italia au fost șocați de prețurile dintr-un supermarket de la noi: „E scump în România, ce să facem, ne descurcăm cum putem”
18:20 - O navă s-a ciocnit cu alte două vapoare în Portul Constanţa. Imagini cu momentul impactului (VIDEO)
18:15 - Elev din Reșița, arestat după ce și-a bătut un coleg. Nu e prima dată când are probleme cu legea
18:15 - Se reduce perioada în care șoferii vor putea circula pe Transalpina. Între ce ore vor avea voie șoferii să circule pe drum
18:05 - O explozie a distrus un bloc din Adjud. O persoană a fost salvată de sub dărâmături de pompieri
17:51 - Guran (PNL), despre legea care-l ajută pe Iohannis să candideze la Senat: „Dacă unei singure persoane i se încalcă un drept, trebuie dată o lege și pentru o singură persoană” (VIDEO)
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)