Coreea de Nord a lansat ‘proiectile neidentificate’. Japonia și Coreea de Sud în alertă

Coreea de Nord a lansat 'proiectile neidentificate'. Japonia și Coreea de Sud în alertă
Sursă foto: Facebook / Kim Jong-un

Coreea de Nord a lansat joi, din estul ţării, două proiectile neidentificate, transmite CNN, care citează ca sursa guvernul sud-coreean.

Rachetele au fost, ca de obicei, lansate spre mare, suficient cât să pună în alertă armata sud-coreeană.

„Se pare că Coreea de Nord a lansat o rachetă”, a indicat Paza de Coastă japoneză.

În situaţia în care se va confirma că este vorba de un test de rachete (în principiu nici nu prea arece să fie altceva), atunci acesta va fi fost al 12-lea test din luna mai încoace. Cel mai recent test fusese efectuat pe 2 octombrie. La câteva zile după aceea, Statele Unite şi Phenianul au purtat discuţii pe tema programului nuclear nord-coreean, discuţii încheiată fără niciun acord.

Ulterior, Phenianul a acuzat Statele Unite de „inflexibilitate”. De cealaltă parte, Washington-ul a precizat că: „Statele Unite au venit cu idei creative şi au avut discuţii bune cu omologii lor din Republica Populară Democrată Coreeană”.

Nu este neobişnuit pentru Coreea de Nord să efectueze teste chiar înaintea unor negocieri, ca o modalitate de a-şi întări poziţia din cadrul negocierilor.De asemenea, nu este neobişnuit nici să efectueze teste ca un semn că doreşte să negocieze – o declaraţie publică în acest sens ar fi interpretată ca un gest de slăbiciune în Coreea de Nord.Prin urmare, cele două lansări de joi ar putea fi un semn că Statele Unte și Coreea de Nord ar putea relua discuțiile.

Foto: Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, pe un cal alb (sursă foto: Facebook / Kim Jong-un)

De ce faceCoreea de Nordtrecerea de la o atitudine conciliatoare la una agresivă atât de frecvent

Orice deschidere a regimului nord-coreean, indiferent de ce este motivată, trebuie privită cu foarte mult scepticism.

În mod tradiţional, strategia diplomatică a Coreei de Nord a fost una de alternare a momentelor de tensionare a relaţiilor sale externe, cu momentele de relaxare a lor. În cadrul celor de relaxare a dat dovadă de o aparentă deschidere la negocieri, compromisuri sau chiar concesii.

Această strategie a fost patentata de către primul lider al Coreei de Nord, Kim Il-sung, şi preluată de fiul său, Kim Il-Sung şi ulterior de nepotul său, Kim Jong-un.

De exemplu, în iulie şi august,Coreea de Norda testat mai multe rachete balistice ca un avertisment adresat Coreei de Sud – şi indirect şi Statelor Unite. Pentru că la mijlocul lunii septembrie să-şi indice disponibilitatea de a negocia, iar acum a reluat testele balistice, ducând la o nouă escaladare a tensiunilor.

Foto: Rachetă nord-coreeană (sursă foto: hepta.ro)

Ce tipuri de rachete areCoreea de Nordîn utilizare sau în curs de dezvoltare

  • Racheta „KN-23”, cu o rază de 450 de kilometri
  • Racheta „Nodong 1”, cuo rază de 1.300 de kilometri şi devenită operaţională
  • Racheta „Nodong 2”, cu o rază de 1.500 de kilometri şi presupusă că a devenit operaţională
  • Racheta „Taepodong 1”, cu o rază de 2.000 de kilometri şi devenită operaţională
  • Racheta „Hwasong 12”,cu o rază de 4.500 de kilometri
  • Racheta „Taepodong 2”, cu o rază de 4.000-8.000 de kilometri şi aflată în curs de dezvoltare
  • Racheta „KN-14”,cu o rază de 10.000 de kilometri
  • Racheta „Hwasong 15”,cu o rază de 13.000 de kilometri

Incepand cu Racheta „Taepodong 2”,Coreea de Nordar putea, teoretic, să lovească ţinte precum insula Hawaii, Australia, Canada şi cea mai mare parte a Europei (exceptând Spania, cea mai mare parte a Franţei şi sudul Mării Britanii).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`