Azi va fi lansată capsula Dragon. Importanța misiunii umane a SpaceX spre Stația Spațială Internațională

Azi va fi lansată capsula Dragon. Importanța misiunii umane a SpaceX spre Stația Spațială Internațională

Compania privată SpaceX, deținută de Elon Musk, va lansa, vineri, o navetă cu doi astronauţi NASA la bord, într-un zbor către Staţia Spaţială Internaţională. Lansarea se va face cu o rachetă Falcon 9, de pe spaţio-portul Launch Pad 39A, la ora locală 16:33 (20:33 GMT), iar imaginile vor fi transmise live pe contul de Youtube alNASA. Este prima misiune de acest fel de pe teritoriul american după nouă ani de pauză. Astfel, noi astronauți ai Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale vor călători cu capsula Dragon până la Stația Spațială Internațională, scrie vox.com.Dacă operațiunea va fi una de succes, va fi pentru prima oară când o companie privată trimite oameni în spaţiu.

Cum a luat naștere SpaceX

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută caSpaceX, este ocompanie privatădinStatele Unite ale Americiidedicată realizării de vehicule pentrutransportînspaţiul cosmic, fondată ca ocompanie pornind de la zerode către co-fondatorul companieiPayPal, antreprenorulElon Musk.

Domeniul primar de lucru al companiei este proiectarea, realizarea şi dezvoltarea devehicule spaţiale de lansareparţial sau total refolosibile, aşa cum suntFalcon 1şiFalcon 9, respectiv seria decapsule spaţialenumiteDragon.

În 2001,Elon Muskvisa la proiectulMars Oasis”prin care plănuia să trimită pe Marte o seră experimentală în miniatură care conținea semințe cu gel deshidratat, pentru a cultiva plante pe pământ marțian. După mai multe vizite în Rusia, de unde Musk încerca să obțină tehnologia necesară pentru proiectul său, companiaKosmotras i-a oferit o rachetă pentru 8 milioane de dolari, însă acesta a refuzat din cauza prețului.

Văzând că visul său este departe de a putea fi realizat cu planul inițial, Musk și-a spus că poate începe chiar el o companie care ar putea construi rachetele accesibile de care avea nevoie. Musk a calculat că materiile prime pentru construirea unei rachete erau de fapt doar 3% din prețul de vânzare la acea vreme. Astfel că, la începutul anului 2002, el căuta deja angajați pentru noua sa companie cu sediul în California.

După ce a investit aproximativ 100 de milioane de dolari, în 2008 SpaceX a acceptat prima investiție externă de 20 de milioane de dolari de la Founders Fund – un fond de investiții care a finanțat afaceri precum Facebook, Spotify sau Airbnb.

Compania s-a dezvoltat rapid, ajungând să aibă mii de angajați, iar afacerea să fie evaluată la peste 36 de miliarde de dolari, fiind în topul celor mai valoroase companii nelistate la bursă.

Lansare capsulei Dragon spre Statia Spatiala Internațională – misiune cu miză uriașă pentru SpaceX și NASA

Eventualul succes al lansării unei rachete a companiei SpaceX, deţinută de Elon Musk, într-o misiune de transportare a astronauţilor pe orbita Terrei are o miză uriașă:va deschide sectorul spaţial companiilor private, scriu jurnaliștii străini.

SpaceX, compania luiElon Muskcare produce rachete spațiale, pregătește o lansare istorică alături deNASA. Astăzi, 27 mai, la ora 23:33 a României, agenția spațială americană și SpaceX vor lansa o rachetă care va duce pe Stația Spațială Internațională astronauți.Acesta va fi prima dată când o capsulă Crew Dragon produsă de SpaceX va avea la bord astronauți, fiind doar testată până în prezent.

Cei doi astronauți care vor fi la bordul Crew Dragon sunt Bob Behnken și Doug Hurley. Aceștia sunt astronauți cu experiență, cu sute de ore în spațiu la bordul unor navete. Bahnken are chiar și de experiență în misiuni de tip „space walk”.

După suspendarea zborurilor navetelor spaţiale în 2011, Statele Unite au fost nevoite să apeleze la Rusia pentru a transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională, iar costurile au crescut mult.

Lansarea de acum reprezintă momentul în care sectorul privat începe să transporte oameni în spaţiu. Dennis Tito, primul turist spaţial, a plătit 20 de milioane de dolari în 2001 pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională cu o rachetă rusească. Acum, preţul a ajuns la 90 de milioane de dolari. O piaţă comercială competitivă ar putea readuce preţul.

Poți urmări live cum se va desfășura misiunea de lansare a rachetei Falcon 9. Pregătirile vor începe la ora 11:33, iar decolarea se va face spre mizul nopții, și poate fi urmărită atât pecanalul de YouTube alNASA, cât și pe cel alcompaniei luiElon Musk.

Unde poți vedea LIVE lansarea capsulei Dragon de la SpaceX

Cine este Elon Musk

Antreprenorul miliardar Elon Musk este inginer, designer și proiectant industrial, antreprenor tehnologic și filantrop. Musk este CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX, două dintre companiile momentului în lume.

Totodată, el mai este și fondatorulThe Boring Company, co-fondator alNeuralink şi co-fondator şi iniţial co-preşedinte al consiluilui de administraţie alOpenAI.

Musk este cetățean al Africii de Sud, al S.U.A. și Canada. Născut şi crescut înPretoria,Africa de sud, Musk a studiat pentru puţin timp la Universitatea din Pretoria înainte să se mute înCanadacând avea 17 ani. A studiat la Queen’s University, iar apoi s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania, unde a primit o diplomă în economie de la Wharton School of the University of Pennsylvania şi o diplomă în fizică de la University of Pennsylvania School of Arts and Sciences. Şi-a început studiile doctorale în fizică aplicată şi ştiinţa materialelor laUniversitatea Stanfordîn 1995 dar a renunţat după două zile pentru cariera în afaceri.

Împreună cu fratele său a lansat Zip2, o companie de software web, care a fost cumpărată deCompaqpentru $340 milioane în 1999. Apoi Musk a fondatX.com, o bancă online. S-a unit cuConfinityîn 2000, care a lansatPayPalanul anterior iar apoi a fost cumpărat deeBaypentru $1.5 miliarde în octombrie 2002. Ulterior au fost gândite proiectele SpaceX, Tesla, SolarCity, o companie de servicii energetice solare, Neuralink, o companie de neurotehnologie concentrată pe dezvoltarea interfeţelor creier-calculator și The Boring Company, o companie de construcţii în infrastructură şi tunele concentrată pe tunelele optimizate pentru maşini electrice.

Musk a declarat că scopul SpaceX, Tesla, şi SolarCity se învârte în jurul viziunii lui de „a schimba lumea şi de a ajuta umanitatea.

Amintim în acest context de sateliții lansați de acesta cu scopul ca toată planeta să poată beneficia de oricunde de Internet. Sateliții au fost vizibili și pe cerul României.

Sateliții lansați de Elon Musk au oferit o priveliște spectaculoasă pe cerul României

Elon Musk a mai spus că obiectivul său este să ajungă pe Marte, însă pașii pe care îi mai are de făcut până atunci sunt destul de mulți. Misiunea cu echipaj reprezintă un pas important înspre realizarea acestui obiectiv.

Chiar și președintele SUA, Donald Trump, va asista la lansarea în spațiu a astronauților NASAla bordul unei rachete a companiei SpaceX, la 27 mai, din Florida. Misiunea este de a ajuns cu capsulele Dragon la Stația SpațalăInternațională. Evenimentul, unul istoric, marchează primul zbor cu echipaj uman care decolează de pe teritoriul american după anul 2011, a anunțat Casa Albă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:57 - Lucian Romașcanu: PNL atacă fără să se gândească foarte mult, ci doar din scopuri electorale, o instituție fundamentală a statului / Cea mai câștigată este Elena Lasconi. Simion se pare că nu poate beneficia de voturile Dianei Șoșoacă (VIDEO)
21:33 - Ionuț Stroe, despre cazul Diana Șoșoacă: Publicarea motivării CCR este crucială pentru a nu ajunge pe un tărâm al procedurilor nedemocratice (VIDEO)
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale