CORONAVIRUS | Austria se redeschide treptat. Restaurantele și lăcașurile de cult, următoarele pe listă

CORONAVIRUS | Austria se redeschide treptat. Restaurantele și lăcașurile de cult, următoarele pe listă
Foto: hepta.ro/Abaca Press / AA/ABACA

Pe măsură ce pandemia de coronavirus atinge vârful, iar numărul infectărilor sau deceselor intră pe o pantă descendentă, diferite țări aleg să relaxeze măsurile excepționale de securitate, impuse de starea de urgență, revenind treptat la viața dinaintea izbucnirii pandemiei.

Deoarece rata zilnică a infecțiilor cu COVID-19 a ajuns la sub 1%, Austria este una dintre țările europene care au început deja o relaxare a restricțiilor impuse.

În urmă cu câteva zile, grădinile publice, magazinele mici (cu o suprafață de până la 400 de metri pătrați) și cele de bricolaj au fost dechise, în timp ce restul magazinelor și frizeriile ar urma să-și reia activitatea la începutul lunii mai.

Astfel, pe data de 1 mai urmează să fie redeschise saloanele de coafură, magazinele cu suprafață mai mare decât cea menționată anterior, dar și centrele comerciale.

Mai mult, după data de 15 mai, restaurantele și lăcașurile de cult vor putea fi redeschise, după cum a anunțat marți cancelarul Sebastian Kurz.

„De la jumătatea lunii mai se vot putea relua reprezentațiile în domeniul artistic şi cultural. Cu siguranță şi muzeele se vor redeschide”, a precizat și vicecancelarul austriac Werner Kogler.

În ceea ce privește instituțiile școlare, Guvernul a anunțat că reluarea cursurilor se va face tot la începutul lunii mai, doar în cazul claselor mari din ciclul secundar, urmând ca celelalte instituții școlare să fie redeschise treptat, începand cu jumătatea lunii mai.

Pe de altă parte, autoritățile austriece au anunțat că evenimentele ce presupun participarea unui număr foarte mare de oameni vor fi suspendate până la finalul lunii august. Totodată, și teatrele ar putea rămâne închise chiar și după data de 31 august.

Ministrul Culturii, Ulrike Lunacek, a precizat că muzeele federale de stat nu se vor redeschide până la finalul lunii iunie. În schimb, publicul va putea avea acces la biblioteci și librării.

Cu toate acestea, unele restricții rămân în picioare

Relaxarea parțială a restricțiilor presupune totuși că oamenii trebuie să poarte mănuși atunci când merg la supermarketuri pentru a se aproviziona.

Până în prezent, Austria a înregistrat 14,873 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, iar 491 de persoane și-au pierdut viața din cauza virusului COVID-19. Din cele 3,411 de cazuri active în prezent, 196 sunt persoane ce se află în stare critică. De asemenea, 10,971 s-au recuperat și au fost declarate vindecate.

Austria a fost unul dintre primele state ale Uniunii Europene care a elaborat un plan de ieșire din izolare, de la începutul lunii aprilie.

Și autoritățile din alte state au anunțat că se pregătesc pentru o îmblânzire a restricțiilor impuse în contextul pandemiei

Prima țară care a luat astfel de măsuri este Cehia, unde cetățenilorli s-a permis să meargă la înot, să alerge sau să facă exerciții fizice fără a mai purta masca de protecție. Totuși, distanțarea socială trebuie respectată în continuare.

O serie de restricții au fost eliminate și în Norvegia, începând din 20 aprilie, iar în Germania retailerii ale căror magazine au o capacitate de până la 800 de metri pătrați vor putea redeschide centrele comerciale săptămâna viitoare, împreună cu dealerii de mașini și de biciclete și librăriile, iar frizeriile se pot redeschide odată cu școlile, pe 4 mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:14 - Rareş Bogdan (PNL): PSD şi Ciolacu pun economia ţării în cel mai mare pericol de după criza din 2009
21:14 - Klaus Iohannis, prima reacție cu privire la candidatura la Senat: Nu am dorit o lege pentru mine. Voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană (VIDEO)
21:06 - Greșeala uriașă pe care a comis-o echipa de campanie a lui Donald Trump. A confundat fosta republică sovietică Georgia cu statul cu același nume din SUA
21:06 - Ce s-a întâmplat cu Ghiță Ciobanul și ce meserie are acesta, de fapt. Cum arată acum viața personajului care a făcut furori în reclamele la telefonie
20:51 - Klaus Iohannis, despre portofoliul obținut de Roxana Mînzatu la Comisia Europene: „Cred că este mai bine să-l întrebați pe prim-ministru”
20:38 - Comitetul pentru Situații de Urgență cere emiterea cu celeritate a avizelor pentru lucrări de consolidare a Planșeului Unirii
20:31 - Metoda prin care românii au cumpărat locuințe la jumătate de preţ, în zone de lux. Totul e legal! Ce trebuie să știe viitorii proprietari
20:17 - Alexandru Kocsis (Forța Dreptei): Iohannis a făcut foarte mult rău PNL de când a decis readucerea PSD la guvernare
20:05 - Toți au rămas mască! Ce cadou i-a făcut Lionel Messi lui Adrian Minune, cu ocazia zilei lui de naștere. Asta da surpriză!
19:58 - Marian Rasaliu a argumentat de ce PSD a refuzat să susțină „Legea Iohannis”: Nu se poate ca Iohannis să detoneze o coaliție guvernamentală care lucrează în folosul țării (VIDEO)