Austria a înscris România, Bulgaria și Republica Moldova în „zona roșie”: Toţi cei care vin din aceste ţări vor intra în carantină dacă nu prezintă un test negativ COVID-19

Austria a înscris România, Bulgaria și Republica Moldova în „zona roșie”: Toţi cei care vin din aceste ţări vor intra în carantină dacă nu prezintă un test negativ COVID-19
foto: Pixabay

UPDATE, 8 iulie, ora 10.45 // Este oficial. Austria a ridicat la maxim nivelul de alertă de călătorie pentru vizitele în România, care a fost înscrisă în zona roșie, și le-a transmis cetățenilor săi că sunt de așteptat restricții atât în ceea ce privește traficul aerian, cât și viața publică.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Știrea inițială // Austria ia în calcul să stabilească cel mai înalt nivel de alertă pentru călătoriile cetățenilor săi în România, Bulgaria și Republica Moldova, pe fondul numărului mare de cazuri noi de COVID-19 din cele trei țări, deși departamentulde stat de la Viena încă nu a confirmat oficial acest lucru, care ar presupune, printre altele, că austriecii sunt sfătuiți să părăsească statele respective, potrivit Kurier.

Austria ar putea recomanda cetățenilor săi să părăsească România, Bulgaria și Republica Moldova

Conform ministerului austriac de externe, ridicarea nivelului de alertă la 6 – cel mai înalt posibil – pentru călătoriile într-un stat sau altul, ar însemna că „există un avertisment cu privire la călătoriile în această țară”,iar„austriecii care se află în prezent în această țară sunt îndemnați să contacteze autoritatea reprezentativă austriacă responsabilă sau cel mai apropiat reprezentant al unui stat membru al UE”.În plus ar mai presupune că „austriecii care trăiesc în această țară sunt sfătuiți să părăsească țara”.

Lucrurile stau diferit atunci când vine vorba de vecinii Austriei din sud, în condițiile în care Alexander Schallenberg, ministrul austriac de externe, a afirmat că speră că granițele nu vor mai fi închise din nou, la capătul unei întâlniri cuArno Kompscher,guvernatorul Tirolului de Sud.

Austria nu este primul stat UE care ia măsuri ca reacție la numărul de cazuri de COVID-19 din țara noastră. Tot mai multe state membre ale UE au impus restricții de călătorie pentru români. Mai exact, la ora actuală, este vorba despre cel puțin zece țări, care fie nu îi mai primesc deloc pe turiștii români, meținându-și granițele închise pentru moment, fie le impun o serie de condiții, fie îi obligă să petreacă 14 zile în carantină.

„PflegeHelp urmarește cu mare atenție posibilitatea ca Austria să revizuiască încadrarea epidemiologică a cetățenilor români care doresc să călătorească spre această țară. Există astfel riscul ca transportul de persoane între cele două țări să fie din nou îngrădit. PflegeHelp recomandă insistent membrelor cât și tuturor îngrijitoarelor de bătrâni la domiciliu care urmează să revină în Austria să aibe în vedere măsurile ce vor fi anunțate de MAE din Viena și să urmărească zilnic știrile pe site-ul asociației. Să ne ajute Dumnezeu să rămânem sănătoși!”, a declaratDr. Alex Todericiu, purtător de cuvânt.

Autoritățile din România, îngrijorate de numărul de cazuri noi de COVID-19 din țară

De altfel, numărul de cazuri noi din țara noastră îl determina pe premierul Ludovic Orban să afirme, vinerea trecută,că ar fi pregătit să prelungească starea de alertă dacă ar trebui să ia decizia mâine.

„După numărul de cazuri din ultimele zile, dacă astăzi ar trebui să iau decizia cu privire la prelungirea stării de alertă pentru mâine, aş propune prelungirea stării de alertă şi aş decide prelungirea stării de alertă. Vedem până în data de 15 care va fi evoluţia. Rămân totuşi încrezător, optimist, fac din nou apel la oameni să nu asculte glasurile de sirenă ale celor care le spun să nu respecte regulile, care îi instigă efectiv să nu se ferească de acest pericol care există. În măsura în care un număr mare de oameni vor respecta regulile, riscul de infectare se va reduce şi numărul de cazuri se va reduce”, a declarat Ludovic Orban, într-un inteviu pentru Digi 24, potrivit Agerpres.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a tras și el un semnal de alarmă. Întrebat de Irina Petraru, vineri, în direct pe B1 TV, ce mesaj le transmite românilor,Raed Arafata răspuns: „Eu aș zice următorul lucru. Noi ne-am așteptat la creșteri după începerea relaxărilor, dar noi am rugat populația să respecte unele reguli compensatorii de prevenire. De la mască, la evitarea locurilor aglomerate, respectarea unor reguli de distanțare fizică – toate aceste aspecte contează foarte mult pentru ca relaxarea să nu aibă un impact major și o creștere importantă a cazurilor. La ce vedem în acest moment, creșterea numărului, apariția unor focare, plus bineînțeles creșterea numărului de cazuri din secțiile de terapie intensivă, normal că aceste lucruri sunt îngrijorătoare și modul în care putem să prevenim ca acest lucru să se perpetueze este implicarea populației în respectarea regulilor. Aici este un parteneriat între noi și omul de rând, populația în general. Dacă populația respectă regulile și fiecare își face treaba lui, există o șansă bună să oprim creșterea cazurilor și să trecem către o situație mai favorabilă. Dacă ignorăm și ascultăm mesajele negaționiste și mesajele care încurajează tinerii, populația să nu respecte regulile, cum am văzut o campanie care a fost recent difuzată pe rețelele sociale, riscul real este să scăpăm de sub control situația și să crească numărul cazurilor într-un mod exponențial. Deci, la acest moment, totul depinde de fiecare dintre noi, să respectăm regulile. Nu există restricții, după cum vedeți, adică au rămas câteva. Majoritatea lucrurilor s-au relaxat, dar de la început am zis că relaxarea trebuie compensată cu măsurile de prevenire. Nu respectăm măsurile de prevenire, atunci relaxarea poate să aibă un impact prin a crește numărul cazurilor și, mai ales, impactul asupra sistemului sanitar”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:40 - Avocata lui Georgescu, despre anularea alegerilor: 9 milioane de români au fost declarați practic lipsiți de discernământ. Iohannis ocupă ilegal funcția. Guvernul e ilegitim, așa că orice act al său e nul de drept și infracțiune (VIDEO)
21:26 - S-a înregistrat cea mai caldă noapte de 7 ianuarie de când se fac măsurători în România. Câte grade au fost la Sibiu după miezul nopții
21:19 - Diana Buzoianu (USR): Alegerile în luna mai, de fapt, ne arată că au fost împinse în funcție de calendarul politic al PSD și PNL. Democrația din România este una care se clatină (VIDEO)
21:09 - Țara care și-a bătut propriul record pentru executarea celor mai multe femei într-un an. Cifrele sunt îngrijorătoare
21:08 - Dâmbovița: Cine era biciclistul care a murit după ce un șofer băut a dat cu mașina peste el
20:51 - România va vinde Germaniei gaze din exploatările din Marea Neagră. Burduja: Proiectul va aduce 20 de miliarde de euro la buget. Suntem bucuroși să contribuim la proiectul european de eliminare a dependenței de gazele rusești (VIDEO)
20:49 - Traseul din România unde siguranța pasagerilor din trenuri depinde de rezistența unui buștean. „O minune a făcut să nu avem accidente serioase”
20:49 - Elena Lasconi, după ce coaliția a stabilit calendarul alegerilor prezidenţiale: „De ce 4 mai? Cum au calculat această dată? De ce așa târziu? Românii așteaptă altceva după 35 de ani”
20:48 - Aterizare de urgență în Timișoara. Zgomotul care l-a determinat pe pilot să nu continue traseul
20:35 - Va mai putea candida Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din acest an? Explicația dată de fostul judecător al CCR, Tudorel Toader (VIDEO)