Protestele în urma decesului lui George Floyd s-au extins din Statele Unite ale Americii în toată lumea. Acum, autoritățile australiene îi avertizează pe susținătorii mișcării „Black Lives Matter” că riscă să fie amendați sau arestați dacă nu respectă măsurile restrictive implementate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. În altă ordine de idei, australienii și-au reorientat atenția asupra relelor tratamente aplicate populației indigene și vor să lupte pentru drepturile acestora.
Oficialii australieni i-au avertizat joi pe susținătorii mișcării „Black Lives Matter” că ar putea fi amendați sau arestați dacă încalcă măsurile restrictive luate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus prin participarea la protestele publice, potrivit Reuters.
Prim-ministrul Scott Morrison a declarat că mitingurile de la Sydney, Melbourne și alte orașe care au atras zeci de mii de persoane au amânat deja planurile de a relaxa și mai mult restricțiile sociale.
„De fapt, nu știm acum dacă protestele de la sfârșitul săptămânii au provocat focare”, a declarat Scott Morrison pentru postul de radio 2GB.
Oficialii statului Victoria au confirmat că unul din cele opt noi cazuri de coronavirus raportate joi a fost un bărbat care a participat la mitingul de la Melbourne din weekend. Oficialii au declarat că este puțin probabil ca omul să se fi infectat cu noul coronavirus de acolo, dar aceasta ar fi putut infecta alte persoane care au luat parte la protest.
Mai multe proteste neautorizate sunt planificate pentru vineri.
„Vom începe să scriem amenzi în valoare de 700 de dolari și ne putem folosi de toate puterile pentru a dispersa oamenii”, a declarat noul comisar al Poliției din Țara Galilor de Sud, Mick Fuller, pentru postul de radio 2GB. „Dacă nu vă veți mișca, atunci veți fi arestați”.
Mișcarea „Black Lives Matter” a reorientat atenția în Australia asupra relelor tratamente aplicate australienilor indigeni, inclusiv asupra deceselor aborigenilor în arest.
Scott Morrison a respins apelurile tot mai numeroase de eliminare a statuilor liderilor albi, inclusiv cea a unuia dintre primii premieri ai țării, Edmund Barton, care este amplasată lângă un cimitir aborigen. Edmund Barton a jucat un rol esențial în elaborarea constituției naționale, care a negat drepturile aborigenilor.
Scott Morrison a declarat că motivele inițiale ale protestatarilor erau „corecte”, dar efortul de eliminare a statuilor este condus de considerente politice.
Australia a înregistrat marți prima zi fără transmisiuni comunitare de COVID-19 de la începutul crizei și a raportat mai puțin de 20 de cazuri noi pe zi în ultimele câteva săptămâni. Aceasta a înregistrat 7,285 de cazuri, inclusiv 102 de decese
Aproximativ 1600 de soldați au fost deplasați, săptămâna trecută, în regiunea capitalei federale Washington, după mai multe nopţi de proteste în memoria lui George Floyd.
Jonathan Rath Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că trupele includ membri ai poliţiei militare şi militari cu calificare în domeniul ingineriei, precum şi un batalion de infanterie, scrie Reuters.
Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor americane, precum Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, Seattle și Washington D.C.
În New York City, mii de protestatari scandând și aplaudând au ignorat starea de asediu și au mers în marș de la 8 pm de la Barclays Center din Flatbush, spre Podul Brooklyn. Mulțimea, oprită la intrarea pe șoseaua podului Manhattan, a scandat revoltată la poliție: „Mergeți cu noi! Mergeți cu noi”.