Premierul australian susține că nu are dovezi în ceea ce privește supoziția conform căreia noul coronavirus își are proveniența dintr-un laborator din Wuhan, China. Scott Morrison este cel care a cerut o anchetă pentru a se stabili dacă această teorie este sau nu adevărat. În acest fel, premierul australian a reușit să înfuerie autoritățile de la Beijing. Declaratiile acestuia vin după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a susținut joi că virusul a luat naștere într-un astfel de laborator.
Prim-ministrul australian Scott Morrison, cel care a înfuriat Beijingul în momentul în care a solicitat o anchetă globală asupra focarului de coronavirus, a declarat că nu are dovezi care să sugereze că boala a apărut într-un laborator din orașul chinez Wuhan, potrivit Reuters.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat joi că este de părere că noul coronavirus a apărut probabil într-un laborator din China, dar a refuzat să descrie dovezile pe care susține că le-a văzut.
Scott Morrison a declarat vineri că Australia nu are informații pentru a sprijini această teorie și a declarat că toată această confuzie sprijină cererea sa de a se realiza o anchetă pentru a înțelege cum a început focarul și cum s-a răspândit apoi rapid în întreaga lume.
„Ceea ce avem în fața noastră nu sugerează că aceasta este sursa probabilă”, a declarat Morrison la o conferință de presă organizată la Canberra, când a fost întrebat despre comentariile lui Donald Trump.
„Nu avem nimic care să indice că aceasta a fost sursa probabilă, deși nu poti exclude nimic în aceste condiții”, a afirmat el.
„Știm că a început în China, știm că a început la Wuhan, scenariul cel mai probabil care a fost analizat se referă la piețele în care se vindeau animale sălbatice, dar aceasta este o chestiune care ar trebui evaluată în detaliu”, a mai declarat premierul Australiei.
Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), cu sediul în orașul în care boala a fost identificată pentru prima dată, a respins sugestiile că noul coronavirus a venit din laboratorul său.
Majoritatea oamenilor de știință declară acum că virusul provine din fauna sălbatică, cu lilieci și pangolini identificați ca posibile specii gazdă.
Relațiile dintre Australia și China au fost tensionate de la începutul lunii aprilie, când guvernul australian a început să sprijine cu asalt o anchetă internațională privind focarul.
Beijing consideră că cererea de anchetă face parte din propaganda condusă de SUA împotriva Chinei, în timp ce Morrison afirmă că lumea trebuie să înțeleagă exact ce s-a întâmplat pentru a preveni repetarea unui focar care a ucis până acum peste 200,000 de persoane și a închis o mare parte din economia globală.
„De aceea este atât de important să înțelegem ce s-a întâmplat, să ne asigurăm că putem preveni repetarea unei astfel de catastrofe globale de amploare”, a mai adăugat premieul australian.
Ambasadorul Beijingului în Australia a declarat că consumatorii chinezi ar putea boicota carnea de vită, vinul, turismul și universitățile australiene ca răspuns la cererea de a efectua o astfel de anchetă, comentează membrii guvernului Morrison, numind „amenințări de constrângere economică”.