AstraZeneca întrerupe testarea vaccinului pentru COVID-19, după ce o persoană din Regatul Unit a dezvoltat o boală inexplicabilă

AstraZeneca întrerupe testarea vaccinului pentru COVID-19, după ce o persoană din Regatul Unit a dezvoltat o boală inexplicabilă
sursa foto: pixabay

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunțat că întrerupe procesul de testare al vaccinului pentru COVID-19, după ce unul dintre participanții la studiu, din Marea Britania a dezvoltat o boală neașteptată, scrie The Independent.

Compania a declarat în cursul zilei de marți că a întrerupt studiile clinice ale unui vaccin experimental pentru COVID-19, după ce un participant la un studiu din Marea Britanie a dezvoltat o boală inexplicabilă. Potrivit declarațiilor oferite de către reprezentanții companiei, în presa birtanică, boala pacientului ar putea cauzată de o reacție adeversă gravă la noul vaccin, sau ar putea să nu aibă deloc legătură cu acesta, menționează sursa citată.

AstraZeneca întrerupe testele vaccinului împotriva COVID-19, efectuate pe pacienți

Reprezentanții companiei spun, totodată, că este vorba doar despre o procedură standard, de siguranță ce se aplică în astfel de situații.

„Ca parte a studiilor globale, aleatorii și controlate pentru vaccinul împotriva noului coronavirus, realizate alături de cei de la Oxford, procesul nostru standard de testare a fost momentan întrerupt, pentru a permite revizuirea datelor de siguranță. Aceasta este o activitate de rutină, care se întâmplă ori de câte ori apare o boală inexplicabilă în procesul de testare. Cercetările se opresc pe durata în care aceasta este investigată, pentru a ne asigura că menține integritatea procesului de testare”, se arată într-o declarație citată deState.

Marea Britanie se numără printre cei care s-au înscris pentru a achiziționa milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, în cazul în care dezvoltă un vaccin de succes. În prezent, acesta se afla în Faza 3 de testare în țări precum Marea Britanie, Statele Unite, Brazilia și Africa de Sud.

Testele pe pacienți începuseră la finalul lunii august

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a început testarea vaccinului împotriva COVID-19 pe pacienți, la finalul lunii august. Vaccinul dezvoltat de grupul suedezo-britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford se numără printre cele cinci vaccinuri aflate în faza a treia de testare. Oamenii de știință speră să obțină rezultate până la finalul acestui an. Totodată, AstraZeneca se află printre companiile cu care Comisia Europeană a purtat discuții preliminare cu privire la achiziționarea unui potenția vaccin împotriva noului coronavirus.

La finalul aceleiași luni, Comisia Europeană a semnat primul contract cu Astra Zeneca, pentru achiziționarea dozelor de vaccin anti-Covid.

„Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca şi de către Comisie. Contractul va permite achiziţionarea unui vaccin împotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum şi donarea către ţările cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea către alte ţări europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziţioneze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opţiunea de a achiziţiona suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporţional cu populaţia”, a transmis Comisia Europeană, potrivit News.ro.

AstaZeneca dezvoltă un tratament împotriva COVID-19, bazate pe anticorpi

Reamintim că gigantul farmaceutic AstraZeneca a început și testarea, în paralel, a unui tratament împotriva COVID-19, bazat pe anticorpi. Este vorba depsre un medicament care să prevină și, în același timp, să trateze infecția cu noul coronavirus. AZD7442, o combinație dintre doi anticorpi monoclonali, a început deja să fie testat pe pacienți din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Specialiștii vor să verifice în ce măsură acesta este tolerat sau dacă prezintă riscuri pentru 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Iar dacă rezultatele vor fi favorabile, reprezentanții AstraZeneca au precizat că testarea va fi extinstă până când se va stabili dacă medicamentul poate fi administrat cu succes atât pentru prevenirea infecției cât și pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`