UPDATE // Violențe la granița dintre Turcia și Grecia: Armata elenă a dechis focul pentru a dispersa migranții / Turcia vorbește despre 1 mort și 5 răniți, Grecia acuză un fake-news (VIDEO)

UPDATE // Violențe la granița dintre Turcia și Grecia: Armata elenă a dechis focul pentru a dispersa migranții / Turcia vorbește despre 1 mort și 5 răniți, Grecia acuză un fake-news (VIDEO)
Foto: captură Twitter

UPDATE 14.20: Autoritățile turce susțin că un migrant a fost ucis de tirurile forțelor elene în momentul în care încerca să treacă frontiera dintre Turcia și Grecia.

Conform guvernului local din Edirne (nord-vestul Turciei), șase migranți au fost răniți „de tiruri cu muniție de război”. Una dintre persoane, un bărbat a cărui naționalitate nu a fost precizată, ar fi murit în urma unei răni la piept.

În schimb, Grecia a „dezmințit categoric” că a deschis focul împotriva migranților.

„Turcia fabrică fake news.(…) Încă unul a fost fabricat azi: pretinși răniți de tiruri grecești. Dezmint categoric”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, potrivit hotnews.ro.

-Știrea inițială-

Incidente grave la granița ce separă Turcia de Grecia.Armata elenă a deschis miercuri focul pentru a dispersa sute de migranți care încercau să pătrundă ilegal în Grecia.

Presa din Turcia anunță 1 mort și 5 răniți, dar informația nu este confirmată încă de autoritățile din Grecia.

Violențe la granița dintre Turcia și Grecia: Armata elenă a dechis focul pentru a dispersa migranții: 1 mort și 5 răniți (I)

Violențe la granița dintre Turcia și Grecia: Armata elenă a dechis focul pentru a dispersa migranții: 1 mort și 5 răniți (II)

Armata elenă ar fi deschis focul și ar fi lansat grenadelacrimogene în momentul în care migranții de la punctul de frontieră din Pazarkule (Kastanies, de partea greacă) au forțat trecereagranițeimiercuri dimineață. Potrivit cnnturk.com, 1 migrant a fost ucis, iar alți 5 răniți.

Mai multe ambulanţe turce au sosit în sector, în urma acestor ciocniri.

Violențe la granița dintre Turcia și Grecia: Armata elenă a dechis focul pentru a dispersa migranții. Primul bilanț indică 1 mort și 5 răniți (III)

Violențe la granița dintre Turcia și Grecia: Armata elenă a dechis focul pentru a dispersa migranții. Primul bilanț indică 1 mort și 5 răniți (IV)

Escaladarea violențelor vine după ce,tot miercuri dimineață, armata din Grecia folosise gaze lacrimogene împotriva migranților de la frontiera dintre cele două țări. Violențele s-au petrecut la punctul de trecere a frontierei greco-turce de la Kastanies, unde începând de vineri au loc ciocniri între migranţi şi forţele de ordine elene.

Peste 10.000 de migranţi încearcă să intre în Grecia începând de joia trecută, când Ankara a anunţat că nu se mai consideră constrânsă de acordul încheiat cu Uniunea Europeană în 2016 în virtutea căruia Turcia trebuia să oprească fluxurile de migranţi ilegali, în schimbul a miliarde de euro din partea UE.

În acest context, Grecia a luat măsuri de securitate de-a lungul frontierei cu Turcia, suplimentând efectivele şi efectuând constant patrulări în zonă.

Totodată, printre măsurile radicale luate de autoritățile de la Atena se numără suspendarea, pentru o lună, a dreptului refugiaţilor de a cere azil şi a anunţat manevre militare cu muniţie de război în zona insulei Lesbos.

Imaginile din weekend cu forțele de poliție elene care s-au implicat în confruntări violente cu sute de migranți ce încercau să pătrundă înGreciadinspreTurcia, au făcut înconjurul internetului.

Și atunci armata elenă și poliția au folosit gaz lacrimogen, într-o încercare de a dispersa miile de refugiați ce încercau să pătrundă în țară peste noapte.

Potrivit ziarului grec Kathimerini, autoritățile elene au numărat duminică 10.000 de încercări de trecere ilegală în Grecia. De asemenea, peste 13.000 de migranți sunt în prezent la granița terestră turco-elenă.

Pe de altă parte președintele turc Recep Erdogan a anunțat că 18.000 de migranti au trecut deja granița spre Europa, dupa ce țara sa le-a premis să plece. Însă pe măsură ce migranții au înaintat au găsit ușa către Uniunea Europeană ferm blocată de sârmă ghimpată, de un râu care curge rapid și forțe de ordine înarmate cu gaze lacrimogene.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`