Angela Merkel: Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o rupere bruscă a relaţiilor cu UK

Angela Merkel: Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o rupere bruscă a relaţiilor cu UK

Germania va continua să facă eforturi pentru încheierea unui nou acord de parteneriat cu Marea Britanie până la sfârşitul anului, însă Uniunea Europeană (UE, n.r.) ar trebui să se pregătească pentru o rupere bruscă a legăturilor din 2021.

Anunțul a fost făcut miercuri de cancelarul Angela Merkel, în cadrul unei alocuţiuni rostite în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles.

”Progresele din negocieri au fost până acum reduse, ca să mă exprim diplomatic”, a menționat cancelarul german pentru Parlamentul European, în contextul în care ţara sa a preluat în iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

”Am fost de acord cu Marea Britanie pentru a accelera ritmul discuțiilor … Voi continua să impulsionez pentru o soluție bună, dar ar trebui să ne pregătim și pentru posibilitatea unui scenariu fără acord”, a adăugat ea.

UE trebuie să se pregătească pentru Brexit fără acord

Oficialii britanici și ai Uniunii Europene se întâlnesc săptămâna aceasta la Londra pentru mai multe discuții. Negociatorul-șef al blocului, Michel Barnier, a declarat că cei 27 de membri ai sindicatului nu vor solicita niciun acord cu orice preț, scrie Reuters.

Barnier a luat cina cu Johnson la Londra marți seară. Miercuri, el a spus: „Lucrăm din greu pentru un acord echitabil cu Regatul Unit, inclusiv în domeniul pescuitului și la„ condiții de concurență echitabile””.

Cele două elemente sunt printre punctele care au blocat până acum un acord în discuțiile dintre cel mai mare bloc comercial din lume și a cincea cea mai mare economie. În cazul în care nu apare niciun acord, ar urma să apară perturbări majore în comerț și călătorii.

Johnson a declarat, într-un apel cu Merkel, marți seară, că Marea Britanie va părăsi perioada de tranziție la sfârșitul anului „în condițiile Australiei”, dacă nu a fost convenit un acord mai bun.

Australia nu are un acord comercial complet cu UE. O mare parte din comerțul UE-Australia respectă regulile implicite ale Organizației Mondiale a Comerțului, deși există anumite acorduri pentru anumite mărfuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)