Andrei Baciu: Nu există asocierea între vaccinare și obligativitate. Nimeni nu va fi obligat să se vaccineze. Este dreptul fiecărui cetățean să aleagă, dar e important să o facă informat (VIDEO)

Andrei Baciu: Nu există asocierea între vaccinare și obligativitate. Nimeni nu va fi obligat să se vaccineze. Este dreptul fiecărui cetățean să aleagă, dar e important să o facă informat (VIDEO)
foto: Facebook

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a reiterat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi „sigură” și „voluntară”. „Nu se va pune niciodată problema în România despre obligativitatea vaccinării”, a subliniat demnitarul, luni seară, în direct pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Andrei Baciu, despre campania națională de vaccinare împotriva COVID-19

Vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în întreaga Uniune Europeană. În acest context, întrebat când debutează campania de vaccinare, secretarul de stat Andrei Baciu a precizat: „Campania de vaccinare va debuta pe 27, nu numai în România, la nivel european. Toate statele membre debutează pe 27 și vor continua pentru aceste trei zile – 27, 28, 29 – așa-numitele zilele europene ale vaccinării. Sunt tranșe simbolice alocate tuturor statelor membre și practic reprezintă un moment cu o importantă încărcătură simbolică de trecere de la o situație pandemică fără o soluție, fără o rezolvare, într-un alt capitol, acela al rezolvării acestei crize de sănătate publice prin apariția acestui vaccin. (…) Lucrurile sunt în plină dinamică. Să știți, abia astăzi, s-a emis recomandarea din partea Agenției Europene a Medicamentului, recomandarea științifică, astfel că vaccinul produs de BioNTech – Pfizer întrunește toate criteriile de siguranță. Acesta va fi primul care va ajunge în România, în România unde vaccinarea este sigură, vaccinarea este voluntară”.

Întrebat dacă în cazul anumitor profesii vaccinarea va fi obligatorie pentru exercitarea activității, secretarul de stat Andrei Baciu a explicat: „Nu există asocierea între vaccinare și obligativitate. Niciodată. Acest lucru nu există. Vaccinarea este un drept. Vorbim de un drept al fiecăruia. Este posibilitatea și dreptul fiecărui cetățean, fiecărei persoane să aleagă, însă este important să aleagă informat. Nu se pune problema de așa ceva, nu s-a discutat niciodată despre așa ceva și nu se va pune niciodată problema în România despre obligativitatea vaccinării. Dacă au fost discuții care au dus la o astfel de alăturare de termeni, la o astfel de idee, trebuie să le eliminăm și să le contrazicem foarte ferm. Nimeni nu va fi obligat să se vaccineze, nici nu se pune problema de așa ceva”.

Până astăzi, 21 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 593.783 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, arată datele comunicate luni de către Grupul de Comunicare Strategică, care a mai precizat printre altele că501.896 de pacienți au fost declarați vindecați.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`