După ce Trump l-a numit ‘un tip foarte prost’, ambasadorul britanic la Washington a demisionat

După ce Trump l-a numit 'un tip foarte prost', ambasadorul britanic la Washington a demisionat
sursă foto: imgflip.com

Ambasadorul britanic la Washington a demisionat, miercuri, ca urmare a scandalului produs de documentele scurse în presă, şi în care insulta Administraţia Trump, anunţăBBC.

Potrivit fostului ambasador, scurgerea de informaţii i-ar fi făcut viaţa „imposibilă” şi că, prin demisia lui, doreşte să pună capăt speculaţiilor.

„De la scurgerea de informaţii de la această ambasadă încoace, au existat multe speculaţii cu privire la funcţia mea şi la durata mandatului meu de ambasadator. Vreau să pun capăt speculaţii”, a precizat Sir Kim Darroch.

Ambasadorul a fost lăudat de şeful serviciului diplomatic britanic care l-a caracterizat drept: „Eşti cel mai bun dintre noi”.

Şi premierul demisionar, Theresa May, s-a arătat întristat de demisia ambasadorului, precizând că: „Sir Kim şi-a dedicat viaţa serviciului Marii Brntaii şi îi datorăm o enormă recunoștință„.

Duminică, au fost publicate în presa britanică o serie de scrisori în care ambasadorul britanic în Statele Unite, Sir Kim Darroch, se arăta mai mult decât critic cu privire la administraţia Trump.

În scrisori, ambasadorulacaracterizat Adminstrația Trump drept „ineptă, nesigură şi incompetentă”, iar Casa Albă a fost descrisă ca fiind„disfuncţională într-un mod unic” şi „diviziată”. Tot ambasadorul britanic indicase, însă, şi că Donald Trump are totuşi „o cale credibilă” către un al doilea mandat.

În replică, Donald Trump l-ascospe ambasadorde pe lista invitaţilor de la o recepţie ce urma să aibă loc la Casa Albă şiaparent fără legătură,a criticat-o dur pe Theresa May pentru modul în care a gestionatBrexitul.

„Am fost foarte critic cu privire la modul în care Marea Britanie şi premierul Theresa May au gestionatBrexitul. Ce dezastru au făcut ea şi reprezentanţii ei. I-am zis cum ar trebui să fie făcută, dar ea a decis să procedeze altfel”, precizaseDonald Trump, intr-o postareTwitter, de marți.

„Nu îl cunosc pe ambasador(cel britanic, de la Washington – n.r.), dar nu este îndrăgit sau agreat în interiorul Statelor Unite. Nu vom mai trata cu el. Vestea bună este bună pentru Regatul Unit e ca în curând vor avea un nou prim-ministru. Deşi mi-a plăcut vizită oficială magnifică de luna trecută, Regina a fost cea care m-a impresionat cel mai mult”, a mai scris pe Twitter preşedintele american.

Foto: Sir Kim Darroch, ambasadorul britanic în Statele Unite(sursăfoto: Twitter / Sir Kim Darroch)

Relaţia dintre SUA şi Marea Britanie este, de decenii bună, una caracterizată drept „specială”. Practic, atât datorită trecutului cultural comun, cât şi datorită intereselor geopolitice (care de regulă au coincis pe problemele mari), cele două state au cooperat în numeroase ocazii, de la Războiul din Golf, până la Invazia Irak-ului din 2003 sau până la impunerea de sancţiuni economice Federaţiei Ruse.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`