Alexander Lukașenko se întâlnește la Sochi cu Vladimir Putin, în contextul accentuării protestelor din Belarus

Alexander Lukașenko se întâlnește la Sochi cu Vladimir Putin, în contextul accentuării protestelor din Belarus
Foto: Hepta - DPA Images

Liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, a sosit în stațiunea rusă Sochi din Marea Neagră pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin. Va fi prima lor întâlnire față în față de când protestele au crescut în Belarus luna trecută, în urma alegerilor prezidențiale disputate. Liderul opoziției bieloruse Svetlana Tikhanovskaya a declarat că regretă „dialogul lui Putin cu un dictator”.

Întâlnire între Vladimir Putin șiAlexander Lukașenko

Putin îl recunoaște pe Lukașenko drept președintele legitim al Belarusului. El spune că are o forță de poliție rusă pregătită să intervină dacă protestele scapă de sub control.

Se speculează că ar dori legături mai strânse în schimbul unui sprijin continuu. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vor fi discutate cooperarea privind resursele de petrol și gaze, datoriile de stat și alte legături economice privind „statutul uniunii” Belarus-Rusia, precum și unele aspecte internaționale, dar nu vor fi semnate documente comune și nici nu ar exista o conferință de presă.

Cele două țări sunt în mod tradițional foarte apropiate, deși Lukașenko a rezistat presiunilor rusești pentru a-aprofunda uniunea. Un exercițiu militar comun începe în apropierea orașului Brest din vestul Belarusului.

Duminică, cel puțin 100.000 de oameni au mărșăluit prin capitala bielorusă Minsk și alte orașe pentru a-i cere lui Lukașenko să demisioneze. Poliția a declarat că a reținut aproximativ 400 de persoane. A fost a cincea duminică de la alegeri când protestatarii au umplut străzile Capitalei.

Tikhanovskaya, lidera opoziției care locuiește în Lituania după ce a fost forțată să se exileze, a declarat că: „Vrea să-i reamintească lui Putin, oricare ar fi acordul la Sochi nu va avea forță juridică.

Orice acorduri semnate cu Lukașenko nelegitim vor fi revizuite de un nou guvern, deoarece poporul belarus nu mai are încredere în Lukașenko și nu l-a susținut la alegeri. Regret că ați decis dialogul cu un dictator și nu cu poporul din Belarus”, a spus aceasta, potrivit BBC.com.

Ce semnificație are vizita din Rusia pentruAlexander Lukașenko

Alexander Lukașenko dorește ca această întâlnire să demonstreze protestatarilor de acasă că Rusia este în spatele său: un nou memento că Vladimir Putin urmărește ce se întâmplă în Belarus și că ar putea trimite forțele sale de securitate.

În schimb, el a fost ocupat să-i semnaleze Moscovei că este omul care ține Belarusul pe orbita sa, precizând că protestatarii sunt anti-ruși și susținuți de Occident. Unii au speculat că Putin va promova legături economice și politice mai profunde cu Minsk ca preț al sprijinului său.

Numai că riscă să crească tensiunile, să nu stabilizeze lucruri pe care Moscova le dorește – și nu există nicio garanție că un domn slăbit Lukașenko ar putea chiar să îndeplinească orice promisiuni.

Deci, există un sentiment în creștere aici că Moscova îl va susține în public – deocamdată – în timp ce începe discuțiile din culise despre un plan de tranziție.

Modul în care un astfel de acord ar avea loc cu mulțimile de protestatari care îi ceru lui Dl Lukashenko să meargă acum este o altă chestiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`