Guvernul german a anunțat, miercuri, că analizele efectuate asupra lui Aleksei Navalnîi au arătat că opozantul regimului de la Kremlin a fost atacat cu agentul neurotoxic Novichok, transmite Euronews.
Testele toxicologice realizate asupra probelor prelevate de la Navalnîiau scos la iveală „dovada fără echivoc a unui agent neurochimic din grupul Novichok”, se arată în comunicatul emis de guvernul german.
Aleksei Navalnîi, poate cel mai proeminent critic al regimului Vladimir Putin din ultimii ani, a acuzat stări de rău în 20 august, în timpul unui zbor din Siberia, spre Moscova. În aceste condiții, avionul a efectuat o aterizare de urgență, astfel că, inițial, el a fost tratat în orașul siberian Omsk.
La solicitarea soției și a aliaților săi, care susțineau că spitalul care îl trata nu era echipat corespunzător, Aleksei Navalnîi a fost transferat, în 22 august, la Spitalul Charité din Berlin.
La două zile distanță, în 24 august,Spitalul Charité confirma, printr-uncomunicat citat desite-ullui Navalnîi, că activistul anticorupție a fost otrăvit:„Studiul clinic indică otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.Începând de sâmbătă, medicii de la Spitalul Universitar Charite au grijă de Aleksei Navalnîi. Pacientul se află la Terapie Intensivă, în comă indusă. Starea sa de sănătate este una gravă, dar în prezent nu există o amenințare directă pentru viața lui. O echipă de medici a examinat cu atenție pacientul încă de la internare.Datele clinice indică intoxicația cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei.Substanța specifică nu a fost încă stabilită, deci e nevoie de analize suplimentare.Acțiunea substanței otrăvitoare, adică suprimarea producției de colinesterază în organism, a fost confirmată de multe ori în laboratoare independente.Pacientul primește tratament conform diagnosticului. Efectele bolii sunt incerte, iarconsecințele pe termen lung, în special asupra sistemului nervos, nu pot fi excluse complet în acest moment”.
În vârstă de 44 de ani, Alexei Navalny a fost considerat un ghimpe în coasta Kremlinului mai bine de un deceniu și s-a remarcat prin expunerea a ceea ce el a catalogat drept fapte de corupție la nivel înalt, dar și prin mobilizarea mulțimilor de tineri protestatari anti-regim. Otrăvirea sa l-a adăugat pe o listă lungăde disidenți proeminențiînRusialui Vladimir Putincare, întâmplător sau nu, fie au avut parte de sfârșituri brutale, fie au supraviețuit neașteptat unor tentative de omor.
Unul dintre aceștia este fostul agent dublu Serghei Skripal care, alături de fiica sa, Yulia, a fost atacat cu Novichok în Marea Britanie, în ceea cese crede că ar fi fost primul atac cu un agent neurotoxic pe teritoriul Europei, de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.