O anchetă realizată de RISE Moldova, în colaborare cu Centrul “Dosarul”, dezvăluie modul în care președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis documente confidențiale generalului Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov, care coordonează reațeaua de agenți ai Kremlinului din statele vecine.
Președintele Dodon nu numai că trimite documente confidențiale generalului Cernov, dar și apelează Moscova destul de des.
Printre apelații săi este director adjunct al Serviciului rus de Informații Externe, Iuri Zubakov, care în 2003-2004 a lucrat ca ambasador al Rusiei în RM, fostul secretar de stat al ministerului rus de Externe și acum deputat Grigore Karasin, președintele Vnesheconombank, Igor Șuvalov, CEO-ul Sberbank, German Gref, și Alexander Prohanov, un scriitor apropiat al Kremlinului. Printre aceștia se numără și ofițerul SVR Serghei Skripnikov, dar și Vladimir Frolov, jurnalist la „The Moscow Times”.
Din documente se vede că Frolov monitorizează știrile de la Chișinău și trimite rapoarte operaționale către „departamentul moldovenesc”.
Totul a ieșit la iveală după ce jurnaliștii au ajuns în posesia unui telefon utilizat de Igor Dodon la mijlocul lui 2017. Într-un chat secret cu politicieni, oameni de afaceri, funcționari, șeful statului folosește nickname-ul „Kremlinovici”.
„Departamentul pentru Moldova”, din cadrul administrației de la Kremlin, este condus de colonelul Serviciului rus de Informații Externe Igor Maslov. Subordonații săi pregătesc rapoarte despre politicieni, personalități publice și organizații neguvernamentale din Republica Moldova, dar și fac PR negru pentru concurenții electorali ai PSRM.
Din documentele generalului Cernov se vede acesta avea, încă acum câțiva ani, dosare despre candidații la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie: Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatâi, dar și despre Igor Dodon.
Totodată, documentele arată că președintele Republicii Moldova și cercul său interior sunt sub influența Kremlinului mai ales atunci când vine vorba de pașii de politică externă de la Chișinău.
De exemplu, în februarie 2019, cu trei zile înainte de discursul său la Conferința de securitate de la München, Dodon, prin ambasadorul rus în Moldova, Oleg Vasnețov, i-a transmis generalului Cernov textul discursului său și prezentarea proiectului „Pachetul Atotcuprinzător pentru Moldova” – un set de măsuri care vizează soluționarea conflictului din Transnistria și dezvoltarea cooperării RM cu Occidentul și Rusia.
Informațiile colectate sunt analizate și apoi încorporate în rapoarte operaționale și rapoarte pentru conducere. Administrația de la Kremlin monitorizează îndeaproape activitățile organizațiilor neguvernamentale din Moldova, finanțate din străinătate. Printre altele, și organizația GenderDoc-M, care apără drepturile comunității LGBT.
Pe lângă Moldova, Maslov supraveghează mai mulți agenți de influență în Ucraina, Belarus și statele baltice. De la Maslov, rapoartele ajung pe masa generalului Cernov, iar acesta trimite documentele la sediul SVR și la șeful adjunct al administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, a cărui responsabilitate include relațiile cu țările CSI și cu Uniunea Economică Eurasiatică.