Talibanii au finalizat acordul cu Statele Unite: Care sunt principalele prevederi

Talibanii au finalizat acordul cu Statele Unite: Care sunt principalele prevederi
Foto: Hepta

Soluționarea conflictului dintre talibanii afghani și Statele Unite pare să fie cu un pas mai aproape de realizare după ce talibanii au anunțat luni că au finalizat acordul cu americanii la mai bine de un an de la începutul negocierilor. Acest document ar urma să fie semnat la Doha la sfârșitul lui februarie.

Odată cu acest acord vor putea fi demarate negocierile directe între afgani ceea ce talibanii nu au lăsat până în prezent să se întâmple. Acest acord prevede nu doar retragerea eşalonată a trupelor americane, ci şi eliberarea a numeroşi talibani încarceraţi în prezent de autorităţile de la Kabul, circa 5000 din totalul de aproximativ 11.000, talibanii urmând de asemenea să elibereze circa 1.000 de prizonieri din rândul forţelor afgane.

”Negocierile noastre cu americanii s-au încheiat şi acordul între cele două părţi a fost finalizat”, a declarat purtătorul de cuvânt taliban Suhail Shaheen, adăugând că cele două părţi vor oferi în zilele următoare alte detalii despre acord şi vor anunţa data oficială a semnării lui.

Potrivit lui Abdul Salaam Hanafi, membru al biroului politic al talibanilor în Qatar, documentul ar urma să fie semnat la finele acestei luni în cadrul unei ceremonii ce se va desfăşura la Doha, iar printre invitaţi se vor mai număra statele vecine Afganistanului, membri ai UE, ai Consiliului de Securitate al ONU şi Organizaţiei Cooperării Islamice.

Anterior şi Washingtonul a anunţat că, dacă talibanii îşi respectă promisiunea de a reduce violenţele, un acord ar putea fi semnat cu aceştia la sfârşitul lui februarie, iar documentul ar include şi o retragere în etape a trupelor americane din Afganistan.

După semnarea acordului, pe 10 martie vor începe la Oslo negocierile între talibani şi armata afgană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card