Aleksandr Lukașenko a îndemnat populația să nu participe la protestele anti-regim ca să nu devină „carne de tun” pentru ceea ce el a descris ca fiind revoluționari sprijiniți din străinătate. Mesajul transmis vineri de președintele Belarusului vine în contextul în care mulțimi uriașe de oameni au luat cu asalt străzile țării pentru a șasea zi consecutivă, cerându-i să facă un pas în spate, transmite Reuters.
Lukașenko, a cărui pretinsă victorie la pas la alegerile prezidențiale de duminica trecută a fost catalogată drept fraudă de protestatari, dar și de SUA, și UEprin pozițiile exprimate de șefii de diplomații, a eșuat în a calma spiritele și în a pune capăt manifestațiilor, în ciuda intervenției brutale a forțelor de ordine, care, printre altele, au fost acuzate că au torturat și umilit manifestanți.
Svetlana Tihanovskaia, politician din opoziție și contracandidată a lui Lukașenko la alegerile prezidențiale, s-a refugiat în Lituania, iar vineri a îndemnat la și mai multe proteste, cerând renumărarea buletinelor de vot. Practic, demersul său a înăsprit presiunea pe liderul autoritar al Belarusului, care se confruntă cu cea mai mare provocare din cei 26 de ani petrecuți la putere.
Chiar și așa, nu pare să dea înapoi.
„Nu mai luați cu asalt străzile. Trebuie să înțelegeți că sunteți folosiți și că ai voștri copii sunt folosiți, precum carnea de tun”, a afirmat Aleksandr Lukașenko, într-o intervenție televizată.
„A sosit, azi, lume din Polonia, Țările de Jos, Ucraina și Rusia. Agresiunea împotriva țării noastre a început deja”, a spus el, sugerând că activiștii anti-Kremlin încearcă să provoace și mai mult haos.
Anterior, Aleksandr Lukașenko chiar s-a ținut de glume și a afirmat că este în viață, dar și că nu s-a refugiat peste hotare.
Într-un videoclip postat pe rețelele sociale, Svetlana Tihanovskaia și-a îndemnat susținătorii să ceară o anchetă oficială cu privire la acuzațiile că Aleksandr Lukașenko ar fi fraudat alegerile prezidențiale.
„Belarușii nu vor mai vrea să conviețuiască niciodată cu vechile autorități. Haideți să ne apărăm alegerea. Nu stați pe margine. E nevoie ca vocile noastre să fie auzite”, a declarat ea.
Cel puțin doi protestatari au murit și alte câteva mii au ajuns în custodia autorităților în marja protestelor din această săptămână. UE a inițiat, vineri, primul pas către implementarea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, cu o sursă diplomatică afirmând că statele membre au convenit să mandateze serviciul de politică externă în pregătirea unor nume de persoane care să fie înscrise pe lista neagră.
Mii de oameni au ieșit din nou pe străzi, vineri, și i-au cerut lui Lukașenko să renunțe la frâiele puterii. Pe măsură ce mulțimea de oameni se îndrepta către clădirea parlamentului din Piața Independenței de la Minsk, cel puțin doi ofițeri din forțele de ordine și-au coborât scuturile de intervenție, ocazie cu care câteva femei s-au îndreptat spre ei și le-au oferit flori.
În a șasea zi de proteste, manifestanții anti-regim au fluturat baloane, steaguri și placarde, cu mesajul „nu vom uita, nu vom ierta”. În semn de solidaritate, în jurul mulțimii se auzeau claxoanele de mașină.
Într-o mișcare neașteptată, anterior, guvernul își ceruse scuze pentru folosirea forței și aeliberat peste 2.000 de protestatari din detenție. Mai mulți dintre ei aveau răni vizibile și s-au plâns de condițiile din închisoare, unde ar fi fost torturați – de partea cealaltă, autoritățile neagă vehement această acuzație.