A șaptea zi de proteste în Minsk / Mărturia unui tânăr reținut: „Unul dintre polițiști ne-a spus că dacă aveau ordin să ne ardă de vii, o făceau” / Lukașenko a discutat cu Putin despre situația din Belarus (VIDEO)

A șaptea zi de proteste în Minsk / Mărturia unui tânăr reținut: „Unul dintre polițiști ne-a spus că dacă aveau ordin să ne ardă de vii, o făceau” / Lukașenko a discutat cu Putin despre situația din Belarus (VIDEO)
Foto: Hepta - Zuma Press / Celestino Arce Lavin

Mii de bieloruși au ieșit din nou pe străzi sâmbătă, pentru a șaptea zi consecutiv, după ce Comisia Electorală Centrală l-a anunțat câștigător al alegerilor pe Alexandr Lukașenko, președinte încă din 1994. Rezultatul oficial arată că Lukașenko a luat peste 80% din voturi, iar Svetlana Tikhanovskaya, principala sa rivală, nici 10%. Sondajele independente arată, însă, că Tikhanovskaya a obținut victoria și chiar la o diferență mare. Observatorii internaționali au încetat de foarte mult timp să mai creadă că alegerile din Belarus sunt organizate corect. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat deja că blocul comunitar nu recunoaște rezultatul alegerilor din Belarus. De altfel, Uniunea Europeană se pregătește să aplice noi sancțiuni liderilor de la Minsk, mai ales după ce parte din manifestanții reținuți chiar au fost torturați de forțele de ordine.

Continuă protestele în Belarus. Oamenii contestă așa-zisa realegere a lui Alexandr Lukașenko

Sâmbătă e o nouă zi de proteste la Minsk, după alegerile prezidențiale care au fost câștigate, susțin autoritățile, de Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.

Mii de oameni au mers la staţia de metrou Puşkinskaia, pentru a aduce un omagiu unui protestatar care a decedat luni. În același timp, între 500 şi 700 de persoane și familia decedatului s-au adunat într-un alt cartier al capitalei, unde era expus sicriul.

Vineri, într-o înregistrare, Svetlana Tihanovskaia, principala rivală a lui Lukașenko, i-a îndemnat pe oameni să organizeze „manifestații pașnice în masă” în toata țara, pe parcursul weekendului.

Aleksandr Lukaşenko și Vladimir Putin au vorbit despre situația din Belarus

Aleksandr Lukaşenko a declarat că e necesar să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, deoarece protestele masive reprezintă niște „ameninţări care nu mai vizează doar Belarusul”.

Discuția telefonică a avut loc, iar Preşedinţia Rusă a transmis că „ambele părţi au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”.

„Ideea e că actualele probleme nu trebuie să fie utilizate în avantajul forţelor distructive care încearcă să afecteze cooperarea în cadrul uniunii Rusia – Belarus”, a mai transmis Kremlinul.

UE pregătește noi sancțiuni împotriva liderilor din Minsk

Vineri, statele UE au convenit să aplice noi sancțiuni Belarusului, dat fiind modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale, dar și din cauza reprimării violente a manifestațiilor pașnice.

Josep Borrell, șeful diplimației UE, a precizat că blocul comunitar nu recunoaște rezultatele scrutinului.

„UE nu acceptă rezultatele alegerilor. Începe procesul de sancționare a celor responsabili de violență și falsificare”, a scris Borell, pe Twitter.

„Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune şi va fi întocmită o listă cu nume”, au precizat oficiali europeni citați de Reuters.

Protestatari torturați de polițiști

Protestele din Belarus s-au soldat cu cel puțin doi morți, un număr mare de răniți și peste 7.000 de persoane reținute. Peste 1.000 dintre ele au fost eliberate, iar unele au povestit că au fost torturate.

Amnesty International a transmis că au existat cazuri de oameni „dezbrăcaţi, bătuţi şi ameninţaţi cu violul” în timpul încarcerării.

„Unii dintre cei care au fost arestați ne-au spus că centrele de detenție au devenit adevărate camere de tortură, unde protestatarii sunt forțați să stea în mizerie, în timp ce polițiștii îi lovesc și-i bat cu bastoanele”, a susținut Marie Struthers, director Amnesty International’s pentru Estul Europei și Asia Centrală, potrivit BBC.

A șaptea zi de proteste în Minsk / Mărturia unui tânăr reținut: „Unul dintre polițiști ne-a spus că dacă aveau ordin să ne ardă de vii, o făceau”

Un tânăr ajuns în detenție a povestit pentru BBC chinurile prin care a trecut: „M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: ”dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam”. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. (…) Durerea a fost cumplită. L-am implorat să se oprească, dar continua să mă lovească”.

Sergiy a mai susținut că lucrul cel mai înfricoșător a fost să constate că oamenii controlați de Lukașenko efectiv nu au nicio limită: „Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`