Traficul aerian rămâne la nivelul minim pentru cel puțin încă 14 zile, după ce autoritățile au anunțat, joi noapte, că zborurile comerciale din România spre mai multe state din Uniunea Europeană vor fi suspendate, în contextul pandemiei de coronavirus.
Mai precis, măsura suspendării zborurilor din România spre și din Austria, Belgia, Elveția, Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Spania, Turcia, SUA și Iran a fost prelungită.
Cu toate acestea, românii se pot reîntoarce în țară prin intermediul curselor charter organizate de autorități pentru lucrători sezonieri sau pentru repatrieri.
Persoanele care optează pentru o astfel de măsură nu vor mai fi obligate să rămână în carantină instituționalizată, ci vor intra pentru 14 zile în izolare la domiciliu.
În acest context, la Aeroportul Otopeni vor rămâne active doar zborurile spre țările nordice, Lisabona și Atena, care au fost reluate încă de la începutul lunii mai.
Cu toate acestea, autoritățile au relaxat, odată cu trecerea din stare de urgență în stare de alertă, măsurile impuse, restricțiile de deplasare fiind ușurate. Astfel că, compania Tarom își va redeschide cursele interne.
Planurile companiei Wizzair, de a relua o mare parte a zborurilor din București după 15 mai, au fost date peste cap de decizia luată de autoritățile român.Astfel că, în prezent, compania efectua zboruri în continuare doar cursele spre Oslo, Stockholm, Malmo, Billund și Lisabona.
Pe de altă parte, în această perioadă, BlueAir efectueză zboruri la cerere, scrie Libertatea. Pe site-ul companiei se pot rezerva pentru următoarele săptămâni zboruri dus-întors din București și Cluj spre Dublin. Mai mult, în data de 17 mai, este programat și un zbor Larnaca – București.
O cursă București – Praga este programată, de Czech Airlines, pe data de 25 mai,
Pe de altă parte, companiile Lufthansa, British Airways, AirFrance, KLM, Qatar, Turkish și-au anunțat intențiile de a-și relua zborurile la capacitate redusă din iunie, când vor reveni și cursele lor spre București.
Una dintre principalele modificări aduse de starea de alertă este că persoanele care se întorc în România nu vor mai fi obligați să rămână carantină instituționalizată, ci se vor izola pentru 14 zile la domiciliu, măsura fiind aplică chiar și celor care se întorc din statele incluse în zonă roșie.
Cu toate aceestea, cetățenii care locuiesc alături de alte persoane și nu pot rămâne singuri acasă pe parcursul celor 14 zile de izolare, sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, sunt plasați în carantină instituționalizată, cu suportarea costurilor, a precizat Raed Arafat, în noaptea de joi spre vineri.
Autoritățile au declarat că relaxarea restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus va fi făcută gradual.
Astfel că, în prima parte a relaxării măsurilor, se va redeschide parțial comerțul, în sensul în care se vor redeschide centrele comerciale cu o suprafață mai mică de 15.000 de metri pătrați, în care se află magazine de sub 500 de metri pătrați fiecare. De asemenea, se va relua activitatea în saloanele de îngrijire personalăși cabinetele stomatologice și de vor redeschide muzeele.
De asemenea, e vor relua slujbele religioase, însă acestea vor putea fi oficiate doar în curtea sau în fața bisericilor, iar credincioșii prezenți vor trebui să respecte distanțarea socială și să poarte măști de protecție.
Românii vor putea circula în interiorul localității fără a avea asupra lor declarațiile pe propria răspundere.