Virgil Popescu: Nu ne putem gândi să redeschidem restaurantele, atât timp cât regulile nu sunt respectate nici pe terase. E ca și cum am face rău consumatorilor cu mâna noastră (VIDEO)

Virgil Popescu: Nu ne putem gândi să redeschidem restaurantele, atât timp cât regulile nu sunt respectate nici pe terase. E ca și cum am face rău consumatorilor cu mâna noastră (VIDEO)

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară, pentru B1 TV, că nici nu poate fi vorba despre redeschiderea restaurantelor, în condițiile în care regulile menite să prevină răspândirea coronavirusului nu sunt respectate nici măcar pe terase. „E ca și când am face un rău cu mâna noastră turiștilor și consumatorilor”, a precizat ministrul liberal. Explicațiile vin în contextul în care, miercuri, premierul Ludovic Orbans-a întâlnit cu reprezentanții industriei HORECA. În urma discuțiilor, s-a luat decizia ca restaurantele să rămână închise, până cândnumărul de infectări zilnice cu SARS-CoV-2 va scădea.

Ministrul Virgil Popescu a explicat de ce încă nu se redeschid restaurantele

„Pot să le înțeleg temerile și doleanțele (celor din HORECA). Eu repet și acum că atât timp cât nu reușim să respectăm normele, nu reușim ca pe terasele deschise în locurile publice în aer liber să respectăm normele, nu ne putem gândi să redeschidem restaurantele. E ca și când am face un rău cu mâna noastră turiștilor și consumatorilor. Haideți s-o luăm pas cu pas, să respectăm normele de conduită pe terase, să vedem zonele în care noaptea terasele se transformă în cluburi și nu se mai respectă absolut nimic, apoi vedem.

Din ce în ce mai putțin se întâmplă asta. Așteptăm să se termine această perioadă de evaluare de două săptămâni și sper ca apoi să nu mai avem ce am văzut cu toții: lume care nu respectă nimic. Patronii o să întrebe ce vină au ei. Păi, eu cred că, în principal, dânșii trebuie să fie vectorii de respectare a normelor de distanțare socială, a normelor sanitare, pentru a-și menține afacerea și a trece la următoarea etapă de relaxare.

Eu nu vreau să dau vina pe absolut nimeni, știu că e vară, e frumos toată lumea vrea să fie mai liberă după starea de urgență, dar nu a trecut pandemia. Suntem în plină pandemie. Și azi au fost peste 1.300 de cazuri, cum nu am avut în starea de urgență și trebuie să ne ferim în continuare”, a declarat ministrul Virgil Popescu, pentru B1 TV.

La remarca reprezentanților industriei HORECA, potrivit cărora nu ar trebui pedepsit un întreg sector doar pentru că unii nu respectă regulile și acest domeniu contribuie cu 5% din PIB-ul României, ministrul a afirmat: „E adevărat că sunt niște oameni OK, care sunt raționali și înțeleg, dar mai sunt și unii… E posibil, dacă luăm toate industriile pe orizontală care contribuie la realizarea, să zicem, a obiectului de activitate al HORECA să reprezinte spre 5% din PIB, dar asta nu înseannă că trebuie să apăsăm pe o pedală care ar crește numărul cazurilor de coronavirus. Trebuie să fim foarte raționali, să respetăm regulile și sunt convins că vom ajunge să deschidem și restaurantele din interior. Haideți să treacă această perioadă de două săptămâni și vedem cum va fi”.

Restaurantele, redeschise doar după ce va scădea numărul de infectări cu coronavirus

Premierul Ludovic Orban a discutat, miercuri, cu reprezentanții industriei HORECA, iar concluzia a fost că restaurantele în interior se vor redeschide abia când va scădea numărul de infectări cu coronavirus.

„Cei din HORECA în curând vor pune lacătul pe ușă. Din calculele noastre, HORECA reprezintă 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de relansare fără această industrie. Am prezentat măsurile luate de alte țări europene unde restaurantele sunt deschise.

Industria de HoReCa e aproape de ATI, toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit, nu mai avem resurse”, a declarat liderul HORA, Daniel Mischie.

Acesta a făcut un apel către toți operatorii economici din industrie, dar și către clienți să respecte regulile anti-COVID-19.

Turismul, transporturile și domeniul HORECA au fost grav afectate de criza declanșată de coronavirus. Salariile au scăzut chiar și cu 60%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`