Virgil Popescu, despre facturile mari la energie: Mi se pare o practică comercială înșelătoare / Am solicitat Consiliului Concurenței să verifice acest lucru (VIDEO)

Virgil Popescu, despre facturile mari la energie: Mi se pare o practică comercială înșelătoare / Am solicitat Consiliului Concurenței să verifice acest lucru (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a discutat marți seara, pe B1 TV, despre creșterea facturilor la energie și despre modul în care aceste măriri de prețuri îi vor afecta pe români.

Lucrul bun este că nimeni nu va rămîne fără energie electrică, nu va fi decuplat de la rețea dacă nu reușete să fie decuplat de la rețea. Partea rea este că furnizorii, abuzând de poziția dominnată, au stabilit niștre prețuri pentru serviciul universal, mari. Practic, întâi, trec toți clienții captivi din piața reglemntată în piața universală, niște prețuri mult mai mari, față de piața liberalizată, apoi așteaptă ca fiecare client să onserve și să își caute un furnizor pe piața concurențială. Lucrul acesta nu mi se pare o politică cpncurențială corectă. De aceea am solicitat Consiliului Concurenței să verifice acest lucru. Totodată, acest lucru poate fi făcut și de către autoritatea de reglemntare în Energie care are atribuții de verificare a piețelor și a trifelor.

Nu e normal ca întâi să ducă clienții în serviciul universal mai scump și să se aștepte o lună două până când aceștia observă. Mai normal ar fi ca aceștia să fie duși pe piața concurențială, pe prețurile pe care furnizorii reglementați le au și apoi dacă nu vor niciun contract să fie preluați de piața serviciului universal.”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în direct pe B1 TV.

Ce se întâmplă cu românii care nu își modifică contractele

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care românii aleg să nu își modifice contractele pe care le au cu furnizorii de energie electrică, ministrul Energiei a explicat:

Pe asta mizează și furnizorii, că nu îi va căuta nimeni, nu informează clineții, clienții sunt mai conservatori și nu ne grăbim să căutăm repede pe piață. Marea majoritate a oamenilor nu se grăbesc, dar dacă până la finalul lunii ianuarie nu vor încheia un contract, nu vor solicita o ofertă pe piața concurențială, la finalul lunii ianuarie vor plăti o factură cu 20% cu 15% sau cu 26% mai mare față de cea inițială”, a explicat ministrul.

În piața liberalizată s-au impus niște servicii, pe piața serviciului universal. Legea spune că nimeni nu poate fi decuplat și nu poate rămîne fără energie electrică, dar aceasta trebuie să fie o excepție. Piața serviciului universal trebuie să fie o excepție, nu o regulă, în condițiile în care furnizorul dă faliment, se întâmplă ceva și nu dispare furnizorul de pe piață. Atunci treci în serviciul universal. Se presupune că serviciul universal poate fi mai scump, pentru că nu te-a bugetat pe tine de la început, nu și-a luat energie pentru tine de la început și atunci trebuie să o cumpere de pe piață, la un alt preț.

Dar acum vorbim de un serviciu universal care preia toți clienții din piașa reglementată. Ori asta devine acum o regulă, iar ei aici profită. Vor fi facturi medii, consumul mediu pentru o gospodărie în România este undeva la 100-120 klw pe lună. O mărire de preț de 15% duce undeva la un preț, o diferență la facutră de 10 – 12 lei, unii clienți preferă să plătească diferența asta. La o factură poate nu se simte, dar la milioane de clienții furnizorii câștigă. Acest lucru mi se pare o practică comercială înșelătoare, mi se pare că sfidează legea concurenței și am solicitat o investigație la toți furnizorii care oferă acest serviciu universal, în condițiile în care avem furnizori, pe piața concurențială care au scăzut prețurile față de reglementare”, a explicat Virgil Popescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:42 - România, pe primul loc în UE la decese provocate de boli care pot fi tratate. Care sunt principalele cauze
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce