Virgil Musta: Suntem într-o situație foarte dificilă – atât de multă lume e bolnavă, încât riscul de infectare cu coronavirus e foarte mare. Regulile trebuie respectate cu strictețe (VIDEO)

Virgil Musta: Suntem într-o situație foarte dificilă - atât de multă lume e bolnavă, încât riscul de infectare cu coronavirus e foarte mare. Regulile trebuie respectate cu strictețe (VIDEO)
Foto : Pixabay

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, a declarat luni dimineață, pentru B1 TV, că vom ajunge la o scădere a ritmului de răspândire a SARS-CoV-2 în momentul în care toată lumea va respecta cu strictețe cele trei reguli de aur: mască de protecție, distanțare socială, igienă. Alternativa, a avertizat specialistul, este o creștere a numărului de infectări cu coronavirus până la punctul în care nu vor mai exista suficiente paturi în spitale pentru bolnavi.

Virgil Musta: E o traumă psihică și pentru medici să spună unui bolnav COVID-19 că nu mai este loc

„Suntem într-o situație foarte dificilă. Și nu numai cu paturile de la Terapie Intensivă, ci și cu secțiile de Boli Infecțioase și cu spitalele suport COVID, care sunt aproape pline. Este foarte greu să gestionăm aceste cazuri, pentru sunt multe cazuri care necesită oxigen, necesită terapie specifică și am văzut situația altor țări, cu sisteme de sănătate mult mai puternice decât al nostru, care, în momentul în care nu au făcut față, a fost un dezastru în țările respective. Numărul de cazuri, mortalitatea a crescut alarmant și au fost nevoiți să ia măsuri mult mai restrictive legate de activitate. De aceea, eu cred că trebuie să fim foarte prudenți și responsabili, ca să nu ajungem în situația asta, pentru că nimeni nu cred că și-o dorește”, a declarat Virgil Musta, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat dacă există riscul să ajungem în situața ca medicii să aleagă cine trăiește și cine moare, Musta a răspuns: „În Italia așa s-a întâmplat și noi avem speranță că nu vom ajunge, deși să știți că toți colegii mei sunt foarte stresați legat de acest lucru, pentru că e o traumă psihică și pentru noi ca să poți să-i spui unei persoane că nu mai este loc. Nu e vorba să alegi cine poate fi (salvat) sau nu, pentru că noi nu putem să facem ca în Italia, ca un anumit pacient să fie tratat și celălalt nu. La noi, cel care vine, dacă este loc, este preluat indiferent de vârstă, dar dacă nu sunt locuri, nu mai avem unde să-i internăm. Aici este marea problemă”.

Întrebat când am putea constata o scădere a numărului de infectări cu coronavirus, specialistul a răspuns: „În momentul în care regulile de bază, cele trei reguli de aur, sunt respectate cu strictețe de toată lumea, pentru a întrerupe această circulație a virusului. Ați văzut că atât de multă lume e bolnavă în comunitate, încât riscul de a ne contamina este foarte mare. Suntem într-un tăvălug care a pornit într-o anumită direcție și e foarte greu să-l stopăm. De aceea, eu atrag permanent atenția că nu e în interesul nostru, ca societate, să avem atât de multe cazuri, pentru că, la un moment dat, vom fi copleșiți și vom avea foarte mult de pierdut”.

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus

Recent, Virgil Musta a susținut că românii trebuie să facă un sacrificiu și să renunțe anul acesta la petrecerile de Crăciun, dacă vor să revenim pe linia de plutire cât mai curând.

„Sărbătorile de iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse. Așa că, dacă lumea nu respectă acum niște norme esențiale, de Crăciun, sau imediat după, pot avea surpriza să ajungă prin spital. Iar în spitale abia mai sunt locuri, situația este extrem de gravă”, a declarat medicul.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în țara noastră a ajuns la 209.648 de infectări și 6.391 de decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`