Vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă cuprinsăîntre 18 și 55 de ani, iar serul va fi administrat deopotrivă persoanelor cu boli cronice și celor care deservesc activități esențiale, respectând proporția de 75% – 25%, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Tudor Mușat, miercuri seară, pe B1 TV, despre situația ce pare a fi „înghețată” în acest moment și când va fi ea „dezmorțită”, Valeriu Gheorghiță a declarat: „N-aș spune neapărat că este înghețată. Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România, lucru care s-a întâmplat și este valabil din nefericire și pentru celelalte țări europene. Din acest punct de vedere, după cum știm, în luna februarie urmează să primim tranșele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie. Din acest punct de vedere, din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, cu distribuție județeană în funcție de numărul persoanelor din fiecare județ. În general, ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani, dat fiind faptul că foarte probabil vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, așa cum am anunțat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății și din Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale”.
Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinul de la AstraZeneca va fi folosit la persoane cu boli cronice care se încadrează în categoria de vârstă 18-55 de ani, „și chiar recomandăm practic această prioritizare”, dar și la cele care deservesc activități esențiale.
„Practic, vor fi incluse persoanele cu boli cronice din această categorie de vârstă, dar pot intra și alte categorii de persoane care deservesc activități esențiale, conform etapei în care ne regăsim la acest moment”, a explicat oficialul.