Valeriu Gheorghiță: Sunt convins că avem o subraportare a reacțiilor adverse și evident că nu cunoaștem adevărata lor frecvență. Nu cred că sunt reacții adverse grave care nu sunt cunoscute

Valeriu Gheorghiță: Sunt convins că avem o subraportare a reacțiilor adverse și evident că nu cunoaștem adevărata lor frecvență. Nu cred că sunt reacții adverse grave care nu sunt cunoscute
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, spune că este convins că există „o subraportare a reacțiilor adverse” și că nu este cunoscută adevărata lor frecvență pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri folosite până acum în România. „Nu cred că sunt reacții adverse grave care nu sunt cunoscute”, spune, totuși, medicul.

Valeriu Gheorghiță, despre bilanțul reacțiilor adverse la vaccinarea anti-COVID-19 în România

„În platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului, uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de pacienţi. Până într-o treime sunt raportate de către profesioniştii din sănătate. (…) Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri, la Digi 24, potrivit News.ro.

Președintele CNCAV susține că este vorba despre reacții adverse „comune, minore”, care fie au fost „trecute cu vederea”, fie nu au fost atât de severe încât persoanele vaccinate să ajungă la spital.

El a precizat că este vorba despre reacţii adverse ”comune, minore”.

„Nu cred că sunt reacţii adverse grave care nu sunt cunoscute”, a spus Valeriu Gheorghiță, explicând că în general persoanele care dezvoltă reacții adverse grave ajung la spital și medicii le raportează.

Totodată, oficialul a afirmat că încurajează raportarea oricăror reacții adverse post-vaccinare, menționând că aceste reacții pot fi raportate într-un termen de până la 28 de zile de la administrarea serului.

Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a început în 27 decembrie. De atunci și până vineri seară, în România au fost administrate peste 2,42 milioane de doze, la un număr total de circa 1,65 milioane de persoane, dintre care 767.922 au primit inclusiv rapelul.

În total, pe teritoriul țării noastre au fost depistate 886.752 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Datele oficiale publicate vineriarată că 798.985 de pacienți au fost declarați vindecați. Un număr de 22.020 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`