Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că sunt aproximativ 3.000 de medici de familie care au optat pentru participarea la campania de vaccinare, mult sub numărul estimat de autorități:
“Avem situația centraliată la nivel național: sunt 3.028 de medici de familie care au optat pentru a participa la campania de vaccinare prin cabinetele proprii, din totalul celor 10.940 de medici de familie care se află în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănăttate. Asta înseamnă un procent de circa 30%. Este mai puțin decât ne așteptam și decât estimam din datele disponibile preliminarii”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
Acesta a precizat că a fost elaborată lista cu instrucțiuni privind modul cum se va face vaccinarea în cabinetele medicilor de familie:
“A fost elaborată și instrucțiunea în baza căreia se va desfășura procesul de vaccinare din cabinetele medicilor de familie. Începând de mâine proiectul pilor de la Timiș cu cei 50 de medici de familie deja demarează. Sunt transmise procedurile și instrucțiunile specifice.
Ce prevede această instrucțiune: în primul rând, în cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinuri pentru care se poate asigura condițiile de lanț de frig, vaccinuri care pot să fie depozitate între 2 și 8 grade și de asemenea să fie distribuite pe aceleași condițiid e temperatură.
Avem la acest moment două opțiuni: vaccinul de la AstraZeneca și vaccinul de la J&J, în funcție de numărul de doze pe care urmează să le recepționăm. Vaccinurile și materialele sanitare vor fi alocate către fiecare cabinet de medicină de familie. De asemenea, programările persoanelor la vaccinare nu se vor face prin platforma de programare. Practic, se realizează pe listele deschise la medicii de familie, din lista proprie a fiecărui medic”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.