Valeriu Gheorghiță: Până acum au fost distribuite în țară 331.097 de doze de vaccin anti-COVID-19. Peste 340.000 de români, programați, până acum, în etapa a doua (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Până acum au fost distribuite în țară 331.097 de doze de vaccin anti-COVID-19. Peste 340.000 de români, programați, până acum, în etapa a doua (VIDEO)

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că România a recepționat până acum peste 595.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, dintre care peste 331.000 deu fost distribuite către centrele de vaccinare. De la începutul etapei a doua de vaccinare, pe 15 ianuarie, peste 340.000 de persoane au fost programate.

Câte doze de vaccin anti-COVID-19 a primit România până acum

”Numărul de doze care au fost recepționate până acum în România. Sunt 595.979 de doze, recalculate după ce a fost crescut numărul de doze per flacon, la compania BioNTech/Pfizer, de la cinci la șase doze. Au fost distribuite până acum circa 331.097 de doze. În stoc se regăsesc 268.883 de doze, la care se adaugă 14.000 de doze de la companie Moderna”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Date actualizate cu privire la numărul depersoanevaccinate până acum în România

Totodată, Gheorghiță a prezentat datele actualizate cu privire la persoanele care au fost vaccinate până acum în cele două etape ale campaniei de imunizare.

„Pe data de 19 ianuarie 2021 sunt vaccinate 196.734 din etapa I, ceea ce reprezintă 75% din numărul persoanelor eligibile din prima etapă. Mai sunt programate deja 27.577 de persoane până la data de 31 ianuarie, ceea ce înseamnă un procent estimat de circa 89% dintre persoanele eligibile din etapa I.

Etapa a II-a de vaccinare a început pe 15 ianuarie, cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor din centrele medico-sociale și rezidențiale. În 18 ianuarie, la ora 17.00, erau vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de județe.

În acest moment avem active 659 de centre de vaccinare, totalizând 933 de puncte de vaccinare. Strict pentru etapa a II-a, avem 299 de centre, totalizând 487 de puncte de vaccinare. Restul centrelor continuă activitatea pentru finalizarea etapei I”, a mai spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, noi precizări despre modalitatea de programare la vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a amintit și cum se pot programa la vaccinare pesoanele incluse în etapa a II-a. Asta în condițiile în care și vineri, și luni au apărut probleme tehnice la funcționarea platformei de vaccinare.

„Platforma de programare a fost pusă în producție începând cu data de 15 ianuarie pentru beneficiarii etapei a II-a de vaccinare. Este vorba despre persoanele vulnerabile, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, iar pentru această categorie există cinci modalități diferite de programare: fie individual, pe platformă, prin intermediul aparținătorilor care pot să adauge până la 9 persoane, prin intermediul direcției de asistență socială din Primărie, prin medicul de familie, sau prin call center.

Persoanele care au sunt 65 de ani și se cunosc în evidență cu boli cronice se pot programa, de asemenea, prin mai multe modalități: fie individual, prin aparținători sau prin intermediul direcțiilor de asistență socială din Primărie (…). Au fost situații în care persoanele nu se regăseau în baza de date a CNAS și din acest punct de vedere există două alternative: programarea se poate face prim medicul de familie sau medicul curant care validează direct acea persoană ca fiind în evidență cu boală cronică sau prin serviciul de call center.

În ceea ce privește personalul care deservește activități esențiale din infrastructura critică a statului, programarea se face prin intermediul angajatorului”, a mai explicat medicul.

De la începutul etapei a doua de vaccinare și până acum s-au programat peste 340.000 de persoane.

”La acest moment, din data de 15 ianuarie, sunt 340.573 de persoane până azi la ora 10.00. Prin intermediul serviciului de call center au fost programate circa 16% dintre aceste persoane, reprezentând 52.938 de persoane; prin intermediul medicului de familie s-au programat circa 12%, adică 41.463 de persoane; individual sau prin aparținători – 44% dintre persoane, reprezentând 148.056 de persoane; prin intermediul angajatorilor – 28%, reprezentând 98.116 persoane”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță, precizând că 75% dintre cei programați sunt persoane din categoriile de risc, iar 25% persoane care deservesc activități esențiale.

Amintim că platforma online de programare nu a funcționat, vineri, în primele ore în care românii ar fi putut să înceapă să se înscrie la vaccinare. Probleme tehnice au apărut și luni dimineață, atunci când mulți oameni erau deja în centrele de vaccinare, pregătăți să primească vaccinul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`