Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, a explicat care sunt persoanelecare se pot vaccina fără programare.
„În ceea ce privește modalitatea de progamare, pentru că au fost informații care vehiculau ipoteza că se vaccinează foarte multe persoane în afara sistemului de programare, există o serie de persoane care se vaccinează în afara platformei de vaccinare și care sunt genearate de condițiile medicale și sociale ale acestor persoane.Persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale și rezidențiale sunt vaccinate fără programare, coordonarea se face de către Direcțiile de Sănătate Publică. Vaccinarea acestor persoane se va face de echipe mobile, de aceea nu era relevant ca aceste persoane să se regăsească în platforma de programre, având în vedere că ele nu se deplasează la un centru de vaccinare.Tot la această categorie sunt incluse persoanele cu hemodializă cronică, peroanele dializate cu insuficiență cronică.
Aceste persoane pot fi vaccinate prin două modalități diferite: principlata modalitate este adresarea către un centru de vaccinarea a mai multor stații de dializă, arondarea la centrele de vaccinare din fiecare județ și respectiv după efectuarea sedinței de dializă, persoana este transportată la centrul de vaccinare, unde cu prioritate va fi vaccinată, fără să fie efectuată o programare în platformă, cu notificarea centrului cu 48 de ore anterior, pentru a se stabili corect necesarul de doze.Tot la categoria de exceptări de la înscriere sunt cei care nu se pot deplasa de la domiciliu și însoțitorii lor. De asemenea, sunt studenții din străinătate care lucrează în spitale și nu au putut să se programeze, având în vedere că nu era prevăzută această modalitate de înscriere a acestor persoane în platformă. Din aceste motive, a reieșit această diferență între numărul persoanelor vaccinate și numărul peroanelor care erau programate în platforma informatică.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
„Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate.
Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, a celor din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
„Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare„, a adăugat Gheorghiţă.