Procesul de vaccinare anti-COVID-19 a personalului din sistemul de învățământ românesc începe miercuri, 24 februarie, iar activitatea se încheie în 10 martie, dată până la care se estimează că aproximativ 60.000 de persoane din sector vor primi prima doză ser, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, care a precizat că peste 42.000 de oameni din sistem au fost deja vaccinați, iar 128.000 sunt programați.
„După cum știm, au fost mai multe discuții legate de prioritizarea personalului din învățământ în vederea vaccinării. Ieri a avut loc ultima ședință pregătitoare cu directorii Direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ, inclusiv Municipiul București, și am stabilit următoarele lucruri. Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară. Toată această activitate se va încheia pe data de 10 martie”,a declarat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă organizată marți, în care a abordat și alte subiecte, precum situația cabinetelor de vaccinareși imunizarea persoanelor care fac dializă.
Începând de miercuri, spune oficialul, începe activitatea de vaccinare a personalului din învățământ în 23 de județe, inclusiv în Capitală.
„De mâine, 24 februarie, începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în Municipiul București. De joi, 25 februarie, continuă alte 14 județe. Din 26 februarie, două județe. Pe 1 martie, încep ultimele trei județe.Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învățământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces. Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost deja vaccinate din rândul personalului didactic și aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
El a precizat că modalitatea de programare și de derulare a activităților de vaccinare a fost transpusă „într-o instrucțiune, care deja a fost transmisă către fiecare județ, către Direcțiile de sănătate publică și, de asemenea, către Ministerul Educației încă din cursul zilei precedente”.
Valeriu Gheorghiță a explicat că pentru acest demers vor fi folosite atât doze de vaccin de la AstraZeneca-Oxford, „în mod deosebit pentru persoanele cu vârstă cuprinsă până la 55 de ani inclusiv, acolo, sigur, unde nu se identifică anumite contraindicații”, cât și de la Pfizer-BioNtech, care „va fi recomandat cu prioritate persoanelor cu vârstă de peste 55 de ani, exceptând situațiile în care se identifică anumite contraindicații”.
„Fluxurile de vaccinare vor fi separate pentru cele două tipuri de vaccin administrat. Programarea se va face după o altă modalitate, și nu se efectuează programarea în platforma informatică. Practic, unitățile de învățământ centralizează lista cu personalul propriu care dorește să fie vaccinat în această perioadă. Aceste liste sunt centralizate la nivelul Inspectoratelor școlare județene și sunt transmise către Direcțiile de sănătate publică. Direcțiile de sănătate publică, în funcție de capacitatea cabinetelor de vaccinare și de perioada pe care am propus-o pentru derularea activității de vaccinare, efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunțați prin grija Inspectoratelor școlare și a conducătorilor unităților de învățământ”, a mai menționat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.