Vaccinare la liber cu AstraZeneca: Românii care vor să se vaccineze pot primi serul chiar dacă nu au programare  

Vaccinare la liber cu AstraZeneca: Românii care vor să se vaccineze pot primi serul chiar dacă nu au programare  
FOTO: Hepta.ro

Românii se pot vaccina cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și fără programare. Decizia a fost luată în contextul interesului din se în ce mai scăzut al populației față de acest tip de vaccin, după controversele legate de posibilele reacții adverse care pot apărea în urma administrării serului. O circulară emisă de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare anti-COVID-19 (CNCAV) permite centrelor de vaccinare să administreze acest tip de vaccin fără o programare prealabilă.

Persoanele care vor să se vaccineze cu serul AstraZeneca pot face acest lucru fără programare

”Ca urmare a scăderii adresabilității populației pentru vaccinarea cu vaccinul Vaxzevria, produs de compania AstraZeneca, în vederea facilitării accesului la vaccinare al persoanelor care doresc acest lucru, vă informez că în centrele de vaccinare cu produs AstraZeneca, în care nu există persoane programate, se poate permite vaccinarea persoanelor prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară programarea prin platformă, respectându-se celelalte proceduri și instrucțiuni emise de CNCAV”, se arată într-un document prin care ministrul Sănătății este informat de CNCAV cu privire la decizie.

Câți români s-au vaccinat până acum cu serul AstraZeneca

Potrivit celor mai recente date anunțate de CNCAV, luni seara, de la începutul utilizării vaccinului AstraZeneca pe teritoriul României, pe 15 februarie, și până în prezent, 404.066 de persoane au primit acest ser, dintre care 397.579 au fost vaccinate cu prima doză, iar 6.487 au primit și a doua doză.

Pe 7 aprilie, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentuluia anunțat că există o legătură de cauzalitate între apariția unor cheaguri de sânge și administrarea vaccinului AstraZeneca.

Reprezentanții EMA au precizat atunci că este vorba despre reacții adverse extrem de rare, motiv pentru care nu au retras recomandarea folosirii vaccinului și nici nu au venit cu recomandări suplimentare.

Ulterior, pe 8 aprilie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19 în România, a anunțat că în țara noastră va fi continuată vaccinarea cu acest ser.

”Având în vedere contextul epidemiologic din România este foarte imporatant să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați.(…) Se continuă vaccinarea cuAstraZenecapentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu același tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de laAstraZeneca. În urma investigațiilor medicale pentru acele cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt timp de vaccin”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie