CORONAVIRUS | Vaccinul testat la Universitatea Oxford dă rezultate încurajatoare. A generat anticorpi împotriva virusului în 14 zile

CORONAVIRUS | Vaccinul testat la Universitatea Oxford dă rezultate încurajatoare. A generat anticorpi împotriva virusului în 14 zile
Foto: pixabay.com

Numeroși cercetători sunt în căutarea unui tratament eficient care să combată virusul COVID-19.

Un nou vaccin, dezvoltat de către cercetătorii de la Universitatea Oxford, aflat încă în perioada de testare, ar putea reprezenta soluția.

Primele rezultate sunt încurajatoare

Oamenii de știință care lucrează la realizarea acestui vaccin au venit cu o veste bună: dacă testele efectuate pe maimuțe vor avea succes în decurs de o lună, „la începutul toamnei vor fi milioane de doze”.

„Macacii sunt cât mai aproape de oameni”, a declarat cercetătorul Vincent Munster, citează La Stampa. Dacă imunitatea obținută la testele pe maimuțe este confirmată, pasul așteptat de umanitate va fi realizat.În paralel, a început și testarea vaccinului pe primele persoane voluntare, rezultatele preliminare fiind „foarte bune”.

Primele date privind vaccinul arată protecție împotriva noului coronavirus la șase maimuțe, informeazăBBC. Cu toate acestea, nu există deocamdată nicio garanție că rezultatele vor fi la fel de bune și la oameni, cu toate că sistemele imunitare sunt similare.

Mai exact, maimuțelor li s-a administrat o singură injecție, iar vaccinul a generat anticorpi împotriva virusului în 14 zile. După expunerea la coronavirus, vaccinul a blocat virusul să se înmulțească și nu a dăunat plămânilor, animalele având o cantitate mai mică de virus în plămâni și căile respiratorii, potrivitpharmaceutical-technology.com

Pentru vaccin, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au folosit tehnologia care a fost testată cu succes pe alte coronavirusuri în trecut, vizând producția de anticorpi și acoperirea imună la nivel mondial începând din septembrie.

Vaccinul nu conține virusul COVID-19, ci doar o mică parte din genomul său, inserat într-un virus diferit și care nu dăunează.Acest lucru îl împiedică să se răspândească, dar poate activa sistemul imunitar, protejând astfel împotriva coronavirusului.

Studiul, realizat în SUA, nu a fost încă revizuit de alți cercetători și publicat oficial, dar profesorul Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine îl descrie ca fiind ”de înaltă calitate” și ”foarte încurajator”.

Miliardarul Bill Gates intenționează să sprijine cercetările

Co-fondatorul Microsoft, miliardarul Bill Gates, a declarat că își va asuma o parte din costurile de producție a vaccinului împotriva virusului Sars-CoV2, precizând că a contactat cercetătorii britanici, dar și cele mai importante companii farmaceutice din lume.

„Dacă rezultatele lor de anticorpi sunt la fel precum cele promise, ne vom reuni într-un consorțiu și ne vom asigura că este produs în masă.Niciunul dintre cei care fac vaccinul nu se așteaptă să îl revendice, va fi un bun comun”, a declarat Bill Gates.

Un alt vaccin experimental are rezultate bune pe șoareci

Imunologul elvețian Martin Bachmann a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.

Apoi, aceeași secvenţă genetică a fost utilizată pentru a construi un tip de virus „fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce îi permite organismului uman să se apere de adevăratul coronavirus.

Vaccinul a înregistrat rezultate favorabile pe șoareci, iar dacă va îndeplini criteriile cerute pentru a se putea administra și pacienților infectați cu COVID-19, decizia ar putea fi luată înainte de încheierea acestui an.

În acest moment, peste 100 de vaccinuri experimentale sunt dezvoltate în lume.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`