Urșii de pe Valea Prahovei coboară ziua în amiaza mare din pădure în căutarea hranei.Ce spun autoritățile

Urșii de pe Valea Prahovei coboară ziua în amiaza mare din pădure în căutarea hranei.Ce spun autoritățile

În stațiunile Bușteni, Azuga și Sinaia, urșii coboară ziua în amiaza mare din pădure în căutarea hranei. Urşii deja şi-au făcut un obicei să caute de mâncare printre blocuri şi case, spun localnicii. Răscolesc tomberoanele, apoi pleacă în pădure, scriu știrileprotv.ro.

Nu mai puţin de 26 de urşi au fost alungaţi în ultimele zile de către jandarmii montani din staţiunile de la munte. Vedeta pare a fi o ursoaică cu trei pui, filmată în timp ce se plimba prin Buşteni.

Urșii coboară la tomberoane în căutarea hranei

Potrivit informaţiilor transmise, sâmbătă, de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova, în ultimele 48 de ore au fost înregistrate 11 intervenţii ale echipajelor în Sinaia (7), Buşteni (3) şi Azuga (1) pentru îndepărtarea a 29 de urşi, cei mai mulţi, respectiv 21, fiind semnalaţi la Sinaia. Autorităţile le atrag atenţia şi turiştilor care ajung pe Valea Prahovei să nu hrănească sălbăticiunile, să nu se apropie prea mult de ele şi să sune la 112.

”În această perioadă de minivacanţă, Jandarmeria le retransmite turiştilor şi, de asemenea, tuturor cetăţenilor, o serie de recomandări folositoare pentru a preveni incidente nedorite şi pentru a evita producerea unor situaţii periculoase. În situaţia în care semnalaţi prezenţa animalelor sălbatice, vă recomandăm: să vă adăpostiţi în locuri deschise sau alte zone care vă asigură protecţia; să faceţi zgomot pe timpul deplasării pentru a evita întâlnirea cu animale sălbatice; să nu vă apropiaţi pentru a face fotografii; să nu îi hrăniţi; să nu aruncaţi cu pietre sau alte obiecte; să vă păstraţi calmul şi să nu fugiţi. Solicitaţi sprijinul jandarmilor apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!”, mai arată sursa citată.

Urșii din rezervația de la Zărnești din județul Brașov ar putea rămâne fără hrană

Sunt mai bine de două luni de când ultimul vizitator a călcat în Rezervația de la Zărnești. În trecut, această perioadă era cea mai aglomerată – zilnic, mii de oameni, mai ales copii, intrau să vadă animalele. Încasările sunt zero, însă administratorii trebuie să cumpere, în continuare, hrană pentru urși. 10 euro îi costă, de fiecare animal.

Paula Ciotloș, purtător de cuvânt Libearty Zărnești: “Noi am fost foarte foarte afectați în această perioadă și de aceea este nevoie să apelăm acum la oameni să ne ajute să distribuim și să facem rost de mâncare pentru ursuleți în continuare”.

Președinta Asociației Milioane de Prieteni: „Urșii mănâncă în jur de 2 tone de mâncare pe zi, deci am avut surpriza plăcută, o doamnă care are o firmă, ne-a adus 2 tone de mere, dacă supermarketurile, producătorii ar avea legume fructe, orice, urșii mănâncă de toate”.

Sanctuarul se întinde pe 69 de hectare de pădure iar, în acest moment, 106 exemplare trăiesc aici în semilibertate. Urșii vin fie de la circ, fie de la grădini zoologice care nu se mai puteau ocupa de ei. Mulți erau ținuți în cuști, pe terasele restaurantelor, pe lângă hoteluri, pensiuni, cabane sau benzinării pe post de atracție turistică. Aici, animalele își pot trăi restul vieții în condiții decente.

Administratorii sanctuarului fac un apel disperat către iubitorii de animale să doneze, fie bani, fie chiar hrană. Pot ajuta și marile magazine.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`