Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției de posibila influență a Serviciului Român de Informații, potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.
Legea spune că CSM „are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”, iar situația de față o cere.
„Uniunea Națională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informații în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și implicit corectitudinea actului de justiție”, se arată în comunicatul UNJR.
”Domnul general Dumitru Dumbrava, director al Direcţiei Juridice din cadrul Serviciului Român de Informaţii, a afirmat într-un interviu publicat la data de 30 aprilie 2015 pe siteul juridice.ro următoarele: “Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.
”Afirmaţiile amintite, de o gravitate fără precedent, făcute public de o persoană ce ocupă o funcţie de conducere în cadrul Serviciului Român de Informaţii, aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor”, se mai precizează în document.
„Considerarea instanțelor de jucată ca fiind ‘câmp tactic’ al SRI, precum și acceptarea prezenței Serviciului în acest ‘câmp tactic’ până la soluționarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilității ca această instituție să acționeze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător”, se spune în scrisoare.
De asemenea, Dumitru Dumbravă a afirmat că maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori și judecători.
„Această exprimare denotă pur și simplu o neînțelegere a noțiunii de independență a justiției”, afirmă judecătorii în scrisoare.
În pronunțarea hotărârii judecătorul nu este și nu trebuie să fie angrenat alături de nimeni.
Ipoteza de la care pleacă SRI că toți judecătorii sunt coruptibili și trebuie urmăriți „nu este doar jignitoare, aruncând un blam general asupra onestității judecătorilor, ci, chiar mai îngrijorător, creează o presiune evidentă asupra magistraților”, relevă sursa citată.
Potrivit acesteia, orice exces al unei autorități în detrimentul alteia tulbură echilibrul instituțional.
„Astfel de declarații venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparența unei lipse de independență din partea magistraților, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru ‘a apăra independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informații este implicat și influențează actul de justiție dincolo de limitele legii”, se mai arată în comunicat.
”Această conduită potenţială afectează grav garanţia că judecătorii sunt independenţi şi că cetăţenii au parte de procese echitabile, motiv pentru care reacţia CSM este imperativă pentru a apăra independenţa, imparţialitatea şi reputaţia magistraţilor, precum şi pentru a recredibiliza întregul act de justiţie din România”, au conchis judecătorii semnatari.