Autoritățile pregătesc un nou set de măsuri pentru începerea anului școlar în data de 14 septembrie, iar regulile propuse au fost cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență, care ar urma să fie adoptat de către Guvernul Orban până la finalul lunii august, potrivit B1 TV. Bilanțul prezentat luni de către Grupul de Comunicare Strategică a adus România la un număr totalde71.194 de cazuri confirmate de COVID-19 și3.029 de decese legate de noul coronavirus.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Conform noului proiect de act normativ, care urmează să fie aprobat până la finalul lunii august de către cabinetul liberal condus de Ludovic Orban, elevii ar putea avea cursuri de numai 30 de minute. Totodată, în cazul anumitor materii, copiii ar putea avea mai puțin ore comparativ cu programele din anii anteriori.
Același proiect de OUG prevede organizarea cursurilor în trei sau chiar patru schimburi, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus în România după momentul 14 septembrie, data aleasă pentru debutul noului an școlar.
Pe de altă parte, măsurile propuse oferă și posibilitatea negocierilor între părinți și elevi cu privire la cursurile online, ele fiind posibile după consultarea prealabilă a asociațiilor de părinți din unitățile de învățământ.
Concret, proiectul de act normativ stipulează și faptul că măsurile de organizare a activităților în școli în condiții de siguranță, pentru a preveni și limita răspândirea noului coronavirus, se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Eudcației. La rândul său, acest ordin va fi adoptat în maximum cinci zile de la data la care intră în vigoare prezenta OUG.
Inițiativa aduce și o altă noutate – una despre care s-a mai discutat în ultima perioadă – și anume obligativitateade a purta mască, care ar putea fi valabilă încă de la clasa I. De altfel, chiar Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu.
„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru, luni seară, la Realitatea Plus, potrivitAgerpres.
El a explicat că autoritățile au„mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”.